Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Olomouc pokračuje se změnou parkovacího řádu. Karty od září podraží a zmizí do digitálního prostoru

Další postup v zavádění dlouho připravované změny parkovací politiky schválilo vedení olomoucké radnice. Od září podraží dlouhodobé parkovací karty pro rezidenty ale i například podnikatele, kteří mají provozovnu v zóně placeného stání. Od příštího roku plánuje město rozšiřovat oblasti, ve kterých se bude za parkování platit i na širší centrum a také sídliště.

Před demolicí ještě poslouží. V budově F olomoucké nemocnice vznikne Centrum zdraví a prevence

Zdravotníci Oddělení Alergologie a klinické imunologie se přestěhovali ve Fakultní nemocnici Olomouc z budovy F do nové stavby s označením G, na jejich původní působiště se následně vydali stavební dělníci a řemeslníci. Interiér letité budovy...

Od září dojde podle informací uvedených v olomouckých radničních listech ke zrušení přenosných parkovacích karet a všechna dlouhodobá parkovací oprávnění budou fungovat digitálně.

„Nová parkovací oprávnění se od září budou vydávat pouze elektronicky a nebude nutné mít za oknem parkovací kartu, vše bude vázáno pouze na registrační značku vozidla. Stejně tak i krátkodobé lístky zakoupené v parkovacích automatech,“ upřesnil Martin Luňáček z útvaru hlavního architekta Magistrátu města Olomouce. Pro tento účel už v březnu nechalo město vyměnit desítky parkovacích automatů, kde řidiči nově zadávají SPZ odstaveného vozidla, lístek ale mají nyní ještě umisťovat na viditelné místo.

Město bude postupně zavádět nové systémy, které budou zaznamenávat úhrady parkování a případné přestupky, které se budou kontrolovat s využitím moderních a automatizovaných technologií. Ulicemi by tak mělo po dokončení testování projíždět vozidlo s kamerami, které bude snímat registrační značky a porovnávat je s databází zaplaceného parkování.

Souhlasíte se změnou parkovací politiky v Olomouci?

Celkem hlasovalo1748 čtenářů

Pro majitele aut, kteří bydlí v některé z placených zón A nebo B v Olomouci se od září zvedne v případě jednoho takto registrovaného automobilu roční poplatek z tisícikoruny na dvojnásobek. Abonenti, kteří si dlouhodobé parkování kupují s ohledem na sídlo firmy v placené zóně, budou hradit oproti současné částce 10 500 Kč o 1500 korun více. Výrazný cenový skok se pak týká vlastnictví karty pro druhé vozidlo, kde rezidenti zaplatí 16 tisíc korun. Dosud vyšlo získání druhé parkovací karty pro obyvatele centra města na 1500 korun, nárůst je tedy několikanásobný. Podle zástupců města se však poplatek váže na osobu, nikoliv na domácnost a je tak možné druhé auto přihlásit například na dalšího člena rodiny a platit za roční kartu opět dva tisíce korun.

Plánované ceny krátkodobého parkování v Olomouci
Zóna A – 100 Kč/hod (Po-Pá od 8 – 18 hod.)
Zóna B – 40 Kč/hod (Po-Pá od 8 – 18 hod.)
Zóna C – 20 Kč/hod (Po-Pá od 8 – 18 hod.)
Zóna D – 10 Kč/hod (neděle – čtvrtek od 17 – 6 hod.)

Důležitou novinkou pro držitele karet je také to, že nově vydaná oprávnění již nebudou platit v celé parkovací zóně, ale pouze v určité oblasti. „Důvodem je snaha redukovat zvýhodněné parkování jen na jedno místo, aby vlastnictví dlouhodobé karty neposkytovalo volné parkování ve velké části města. Parkování je nyní zpoplatněno v centru města v zónách A a B. V okrajových částech a na sídlištích nově vzniknou parkovací zóny C a D,“ uvedl v Radničních listech Václav Vežranovský z olomouckého magistrátu.

Právě zóny C – širší centrum a D – sídliště, chce město postupně zpoplatňovat po etapách, která mají začít od 1. dubna 2024. Zóny navíc rozděluje magistrát podle nového nastavení do dalších oblastí. Ve východní podoblasti zóny C žije podle analýzy deset tisíc obyvatel a má být první, které se placení od příštího roku dotkne. O tři měsíce naváže podoblast C západ a také sídliště D1 – Lazce. Poté se budou oblasti jednotlivých zón ještě dál rozšiřovat až do února 2025.

Návrh na vymezení parkovacích zón a oblastí v Olomouci. Zdroj: spokojena.olomouc.eu

Zatímco pro rezidenty bude cena za parkování na sídlišti nebo v centru poměrně levnou záležitostí a vyjde na 100 korun pro zónu D ročně nebo 600 korun pro zónu C, podnikatelé v obou těchto zónách zaplatí za parkovací oprávnění stejně jako v centru – 12 tisíc korun. Na céčku bude regulované parkování podobně jako nyní v centru v pracovní dny od 8 do 18 hodin a mimo tuto dobu bude zdarma. Naopak na sídlišti, kde je problém najít místo k odstavení auta večer a v noci, bude placené parkování od neděle do čtvrtka mezi pátou hodinou odpoledne a šestou hodinou ráno.

„Nastavení pravidel v těchto zónách není tak přísné jako v oblastech A a B. Lidé zde budou moci parkovat hodinu denně zdarma a každý rezident získá také kredit 100 hodin ročně, který může volně přidělit na konkrétní čas libovolné registrační značce ve své zóně,“ přiblížil náměstek primátora Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti). Navíc v zóně C si budou moci zaplatit dlouhodobé oprávnění také návštěvníci, opět za 12 tisíc na rok. S úlevami naopak nepočítá nové nastavení parkování v Olomouci pro řidiče vozidel s elektrickým nebo hybridním pohonem, vlastníci těchto vozů tak budou platit stejně jako šoféři aut se spalovacími motory.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, poplatky, zóna parkování, oblast parkování, parkovací automat, parkovací karty, parkovací politika, parkování Olomouc, Olomouc, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc pokračuje se změnou parkovacího řádu. Karty od září podraží a zmizí do digitálního prostoru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.