Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Mýtné brány pomáhají odhalit řidiče bez dálničních známek. V Olomouckém kraji jich výrazně přibylo

Řidičů v Olomouckém kraji, kteří během letošního roku vyrazili na dálnici bez platné elektronické dálniční známky, přibylo. Celníci evidují od začátku roku 1843 těchto přestupků, což je oproti stejnému období loňského roku zhruba o 400 víc. Přestupky zachytily především kamery na vybraných mýtných bránách.

VIDEO: Při raziích na Olomoucku a Přerovsku celníci odhalili čtyřicítku nelegálně pracujících cizinců

Téměř čtyřicítku nelegálně pracujících cizinců odhalili v květnu na Olomoucku a Přerovsku celníci. Zaměřili se na předem vytipované stavby na Přerovsku a na velké potravinové sklady v Olomouci. Zaměstnavatelům hrozí pokuta až 10 milionů korun.

"I přes tyto jasná fakta řidiči v mnohých případech placení povinného poplatku neřeší. Důkazem toho je i meziroční nárůst zaznamenaných přestupků," uvedl mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz

Do celkových statistik se podle něj každoročně výrazně promítá i zvýšený provoz v letní turistické sezoně. "V rámci ní bylo v Olomouckém kraji během cílených kontrolních akcí zaměřených právě na platnost elektronických dálničních známek odhaleno v červenci vůbec nejvíce přestupků v republice, jednalo se celkem o 211 porušení," uvedl mluvčí celního úřadu.

Přistiženým řidičům hrozí za jízdu bez dálniční známky pokuta až do výše 5000 korun, ve správním řízením může částka dosáhnout až 20 tisíc. Při odhalení záměrného zneužití systému osvobození od elektronické dálniční známky může být udělena pokuta až do výše 100 tisíc korun.

Elektronické dálniční známky začaly platit od 1. ledna 2020, kdy vešla v platnost novela zákona o pozemních komunikacích. Známky lze snadno zakoupit na webových stránkách edalnice.cz, pobočkách České pošty, čerpacích stanicích EuroOil či samoobslužných kioscích v blízkosti hraničních přechodů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Celní správa

Štítky dálniční známka, mýtná brána, přestupek, dálniční poplatek, Olomoucký kraj, Česká pošta, celní správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mýtné brány pomáhají odhalit řidiče bez dálničních známek. V Olomouckém kraji jich výrazně přibylo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.