Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Šestka se vrací na koleje. Olomouc upravuje provoz tramvají i autobusů

Letní prázdniny jsou u svého konce a Dopravní podnik města Olomouce s návratem školáků upravuje provoz tramvajových a autobusových linek. Změny se týkají tramvaje číslo 6 a také autobusového spoje číslo 11 na Svatý Kopeček. Úpravou prošel rovněž jízdní řád linky 27. Pasažéři od začátku září současně musejí počítat s vyššími náklady na jízdné.

V polovině prázdnin přikročil olomoucký podnik ke změně v oblasti tramvajové dopravy a zastavil provoz linky číslo 6. Se začátkem školního roku 4. září se šestka opět vrací do olomouckých ulic a to v časech přepravní špičky – od šesti ráno do půl deváté a poté od půl jedné do 18 hodin odpoledne. „V méně frekventovaných úsecích dne tato linka opět jezdit nebude, i v průběhu školního roku bývají časy například mezi desátou a půl dvanáctou dopoledne hodně nevytížené. Na trati z Hlavního nádraží na Náměstí Hrdinů či zastávku Palackého tak v době špičky pojedou spoje v intervalu tří až čtyř minut, zbytek dne bude potom interval pětiminutový,“ přiblížila mluvčí Dopravního podniku  města Olomouce (DPMO) Anna Sýkorová. Nasazení spoje číslo 6 a konec prázdninového provozu ovlivní v Olomouci jízdní řády i všech zbylých tramvajových linek

Už od soboty 2. září se změní jízdní řády u jedenáctky, autobusu směřujícího na Svatý Kopeček. Dopravní podnik zruší posilový spoj s odjezdem v 7:55 z Hlavního nádraží a také v 8:14 ze zastávky Svatý Kopeček, ZOO. Jeden z odpolední spojů bude nově zajíždět až do Lošova, po odjezdu z Hlavního nádraží ve 13:42 tam dorazí ve 14:05. O čtyři minuty později pak pojede zpět.

Cestující v Olomouci zaplatí od pátku více peněz za přepravu městskou hromadnou dopravou. Základní jízdenka zdraží o dvě koruny, zvýhodněná o korunu. Dopravní podnik města Olomouce není přitom jediný, který musel zdražit. Naopak například v Brně...

 

Změna se dotkne i harmonogramu jízd linky 27 a to od 4. září. „Na základě požadavků cestujících jsou denně upraveny časové polohy spojů ve večerních hodinách. Spoje budou nově vedeny s odjezdy ze zastávky Tržnice v 19:57, 20:27 a 21:01,“ doplnila mluvčí Sýkorová s tím, že podrobné informace o změnách jsou k dispozici na zastávkových označnících a na webových stránkách DPMO.

Po dokončení oprav na ulicích Šlechtitelů, Kyselovská, Legionářská, Jeremenkova či na třídě Svobody a dalších místech by se měly autobusy vrátit k běžnému provozu. „Se začátkem školního roku jsou ukončena prázdninová omezení na autobusových linkách číslo 11, 12, 13, 14, 19 a 21 a znovu budou provozovány všechny posilové a školní spoje,“ uvedla Sýkorová. Ještě do 20. září se ale linek 14 a 22 budou týkat úpravy trasy kvůli rekonstrukci přejezdu na Dolní Novosadské.

Významnou změnou je také navýšení ceny jízdného, od 1. září probíhá ve městě postupné přenastavení automatů na prodej jízdenek v novém tarifu. Pokud si cestující zakoupí jízdenku ještě za nižší částku z neaktualizovaného stroje, nemusí mít obavy. „Jízdenky vydané automaty po 31. 8. 2023 v cenách před změnou tarifu budou při kontrolách uznávány do ukončení přenastavení automatů,“ ubezpečuje dopravní podnik.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Doprava, tramvaje, DPMO, dopravní podnik města Olomouce, jízdní řády, změna jízdních řádů, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestka se vrací na koleje. Olomouc upravuje provoz tramvají i autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.