Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Do Olomouce se po 24 letech vrací historická tramvaj číslo 16. Třicet let sloužila jako zahradní domek

Do Olomouce se dnes po 24 letech vrátí historická tramvaj číslo 16, která je od roku 1999 uložena v depozitáři Technického muzea v Brně. Památkově chráněný vůz bude umístěn v nové hale dopravního podniku, v Olomouci vozil cestující v letech 1914 až 1956. Poté přes třicet let sloužil jako zahradní domek.

"Vůz byl z důvodu nedostačující kapacity olomoucké vozovny uložen od své renovace v roce 1999 v depozitáři Technického muzea v Brně. Po dokončení stavby odstavů Jeremenkova jsme se domluvili na přesunu tramvaje zpět do Olomouce," vysvětlil místopředseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Pavel Zatloukal.

Tramvaj s evidenčním číslem 16 vyrobila v roce 1914 Moravskoslezská vagónka ve Studénce. Šlo o sérii prvních tramvají objednaných městem poté, co Olomouc v roce 1904 převzala do vlastní režie provozování tramvajové dráhy. Cestujícím tento vůz sloužil až do roku 1956.

V druhé polovině padesátých let byla tramvaj vyřazena a vozová skříň bez pojezdu a elektriky prodána do soukromých rukou. Až ve druhé polovině 80. let sešlou karoserii objevili tramvajoví nadšenci v zahrádkářské osadě nedaleko Olomouce.

FOTOGALERIE: Hala pro osmnáct tramvají v Olomouci je hotová. Na exkurzi může i veřejnost

Sto pět metrů dlouhá hala pro odstavení a běžný provozní servis tramvají v Olomouci na Jeremenkově ulici má za sebou slavnostní otevření. Rozlehlý objekt v sousedství tramvajové točny u zastávky Fibichova pojme až devět tramvajových souprav,...

"V roce 1988 původní skříň tehdejší majitel daroval dopravnímu podniku. Nejprve byla umístěna na odstavnou plochu autobusů do Hejčína. Po roce 1989 došlo k převozu karoserie do hangáru na letiště v Neředíně a poté byla tramvaj ve dvou etapách renovována. Renovaci se podařilo dokončit v roce 1999 ke stému výročí zahájení provozu tramvají v Olomouci. V tom samém roce došlo také k přesunu tramvaje do depozitáře v Brně. V Olomouci se potom vůz objevil ještě o deset let později. V říjnu 2008 byla tramvaj vystavena na Horním náměstí u příležitosti 100 let republiky a na jaře 2009 se zúčastnila oslavy 110 let tramvají v Olomouci,“ dodal Miroslav Bureš, který se zabývá historií městské hromadné dopravy v Olomouci.

Do Olomouce se tak dnes tramvaj vrací po 24 letech. Bude v nové hale v Jeremenkově ulici, veřejnost si ji bude moci prohlédnout například příští rok při příležitosti 125. výročí tramvajové dopravy v Olomouci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky tramvaj, památka, renovace, depozitář, Olomouc, dopravní společnost, Technické muzeum v Brně, Brno, Pavel Zatloukal, Miroslav Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Nadhérný historický kousek,co k tomu říct!!!!!!

Středa, 11. října 2023, 07:52Odpovědět

Do Olomouce se po 24 letech vrací historická tramvaj číslo 16. Třicet let sloužila jako zahradní domek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.