Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dopravní pátek třináctého v Olomouci: uzavírka průtahu se rozšíří, neprojedou ani tramvaje

Po třech týdnech stavebních prací vstupuje uzavírka páteřní silnice v Olomouci do další fáze. Od pátku bude na deset dnů neprůjezdná křižovatka na ulic Pražská a třída Míru. Kvůli opravě vozovky nebudou místem projíždět ani tramvaje, kromě motoristů budou muset se změnami počítat také cestující v autobusech hromadné dopravy.

Na konci září se rozběhla rekonstrukce více než dvou kilometrů průtahu Olomoucí v ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská. V úvodní etapě bylo možné projíždět přes uzavřený úsek alespoň přes křižovatky v kolmém směru, nyní ale jednu z nejvytíženějších křižovatek v krajském městě čeká uzavření. „V pátek 13. října po ranní špičce, tedy po osmé hodině, uzavře stavební firma křižovatku ulic Foerstrova, Pražská a třída Míru,“ připomněla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Na trase z Neředína nebo od Topolan do centra Olomouce či opačně budou muset řidiči vyrazit na objízdnou trasu, překonat opravovanou silnici I/35 je možné například přes sousední křižovatku ulic Foerstrova a třída Svornosti.

Uzavírka olomouckého průtahu jako zkouška nervů. Bude to extrém, říká koordinátor BESIPu

Zřejmě náročný test čeká řidiče v Olomouci s uzavřením více než dvou kilometrů hlavního tahu městem v ulicích Foerstrova, Pražská a Albertova. Uzavírka začne od neděle 24. září a objížďky nemusejí svou kapacitou pojmout příval aut, které se...

Na pozoru se budou muset mít i cestující využívající služeb městské hromadné dopravy. Uzavírka ovlivnila od konce září provoz desítky autobusových linek. Při uzavření křižovatky na okraji města dojde k další aktualizaci vedení tras a úpravě jízdních řádů či poloh zastávek pouze u dvou nočních linek autobusů číslo 50 a 52, podrobnosti jsou k dispozici na webových stránkách DPMO.

Výraznější úprava se dotkne od 13. do 22. října provozu tramvají. Kvůli pracím v křižovatce nebudou linky 2 a 7 obsluhovat úsek od zastávky Palackého po konečnou Neředín, krematorium. Podle výlukových jízdních řádů bude jezdit také linka číslo 1 od Fibichovy na Novou Ulici a zpět. U ostatních spojů ke změnám nedojde. Dopravní obslužnost v průběhu výluky zajistí náhradní autobusy s označením X, které budou k Neředínu jezdit také přes křižovatku na třídě Svornosti a dál přes sídliště a náhradní zastávku U Kovárny. „DPMO výluku využije také k opravě rozjížděcí výhybky na točně Neředín,“ doplnila mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová.

Jaký bude dopad změn v dopravě se ukáže v Olomouci v následujících dnech, v úvodních týdnech uzavírky hustý provoz v některých částech města negativně zasáhl do jízdních dob autobusových linek zejména číslo 10, 14, 16, 20, 21, 28 či 42.

ANKETA: Sedmdesát nebo padesát? Olomouc řeší požadavek na snížení rychlosti na Brněnské

Návrhem na zklidnění dopravy na dlouhém úseku spojujícím centrum Olomouce s obchodní zónou a dále dálničním tahem na Prostějov a Brno se zabývá olomoucký magistrát. Město bude zjišťovat, zda by bylo možné snížit maximální povolenou rychlost na...

„V době dopravní špiček dochází u některých autobusových spojů zpoždění, stává se, že dosahuje i dvaceti minut a podobně. Je to samozřejmě náročnější období, i pro řidiče, kteří jsou v kolonách,“ poznamenala mluvčí Sýkorová.

Oprava dvou kilometrů vozovky v Olomouci probíhá v režii Ředitelství silnic a dálnic, který má silnici I. třídy ve správě. Rekonstrukce hlavní trasy má trvat do neděle 5. listopadu, na ni pak naváže ještě týdenní omezení kvůli pracím na sjezdové rampě z ulice Velkomoravská směrem do ulice Brněnská. V prvních týdnech opravy se podle mluvčího olomouckého pracoviště ŘSD Miroslava Mazala daří dodržovat stanovené termíny zakázky za více než 28 milionů korun. „Samotná rekonstrukce ulic Pražská, Foerstrova a Albertova pokračuje podle harmonogramu za úplné uzavírky nahrazené objížďkami přes dálnici D35 nebo Řepčín,“ uvedl Miroslav Mazal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, uzavírka, Olomouc, Foerstrova, Pražská, Albertova, rekonstrukce, objízdná trasa, objížďka, DPMO, výluka tramvají, silnice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní pátek třináctého v Olomouci: uzavírka průtahu se rozšíří, neprojedou ani tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.