Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Demolice jako bonus olomoucké uzavírky. K zemi půjde most před rondelem u Globusu

S aktuálním rozsáhlým omezením dopravy v Olomouci na ulicích Pražská a Foerstrova se zřejmě podaří sladit termín plánované demolice lávky pro pěší a cyklisty, která je spojnicí městských částí Neředín a Řepčín. Přemostění nad silnicí první třídy čeká kvůli havarijnímu stavu v závěru stavební sezony demolice a příští rok nová výstavba.

Po mostu v Pražské ulici z roku 1975 původně projížděla i zemědělská technika, nyní už slouží primárně cyklistům a chodcům z městské části Řepčín, kteří směřují například k obchodnímu centru nebo do Neředína a dalších částí Olomouce. Podle dřívější analýzy je předpínací výztuž nosné konstrukce mostu ve špatném stavu a demolice je nutným krokem.

Investorem demolice a následné nové výstavby je město Olomouc, které už pro zakázku týkající se vybudování stavby nad frekventovanou čtyřproudou silnicí našlo zhotovitelskou firmu. „Můžeme uzavřít smlouvu se zhotovitelem, vítězným uchazečem je firma Strabag. Ta pro Ředitelství silnic a dálnic právě provádí rekonstrukci vozovky na průtahu městem. To nám trošku nahrálo a díky tomu můžeme požadovat, aby demolice proběhla za současné uzavírky. Přislíbili nám, že v tomto ohledu se pokusí vyjít maximálně vstříc,“ říká investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO).

Větší bezpečnost i klid v okolí. D35 u Olomouce dostane vylepšení za 700 milionů

V přípravách rozsáhlé modernizace takřka pětadvaceti kilometrů dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí pokročilo Ředitelství silnic a dálnic. Úsek autostrády z 80. let minulého století čeká dovybavení za přibližně 700 milionů korun podle současných...

V polovině příštího týdne tak magistrát počítá s předáním oblasti staveniště do rukou firmy, která začne chystat bourání mostu. „Pokud nenastane nějaká komplikace, tak by na přelomu října a listopadu měla proběhnout demolice,“ podotkl Tichý. Místo je kvůli rekonstrukci vozovky v režii ŘSD uzavřené, opravy silnice mají trvat do 6. listopadu.

Olomoucká radnice předpokládala hodnotu zakázky na úrovni 34 milionů korun, nakonec je ale po veřejné soutěži cena výrazně nižší, a to necelých 18 milionů korun. „Částka zahrnuje jak demolici, tak i výstavbu nové lávky pro pěší a cyklisty, tak jako ještě přemostění slouží v těchto dnech,“ dodal náměstek Tichý s tím, že stavba mostku by měla přijít na řadu zřejmě v úvodu příští stavební sezony.

V jakém režimu proběhne na jaře stavba nového mostu a jak se práce dotknou motoristů využívajících frekventovanou silnici, zatím není jasné. „Předpokládám, že případná uzavírka by byla úplně minimalizovaná a stavělo by se jako na dálnici za provozu. Riziková je hlavně demolice a jsme rádi, že by se ji mělo podařit načasovat do aktuální uzavírky, kterou má na Pražské ulici ŘSD,“ uzavřel Miloslav Tichý.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, uzavírka, Pražská, demolice mostu, most Pražská, investice, rekonstrukce, most Řepčín, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice jako bonus olomoucké uzavírky. K zemi půjde most před rondelem u Globusu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.