Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Škoda po srážce kamionu s vlakem v Olomouci je 36 milionů. Tramvaje nepojdou několik týdnů

, aktualizováno 18. října 2023, 15:51

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se vyšplhala na 36 milionů korun. Tramvaje nepojedou několik týdnů, náhradní provoz zajistí autobusy. Vlaky mezi stanicemi Olomouc-hlavní nádraží a Velká Bystřice už jezdí. Řidič polského kamionu byl zadržen.

Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikly další škody na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů. Při nehodě bylo pět lidí zraněno, po ošetření v nemocnici byli již propuštěni.

Nehoda se stala v úterý ráno na přejezdu přes frekventovanou silnici v městské části Bělidla. Přejezd byl zabezpečen světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době nehody v činnosti. Kamion při střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil požár. Plameny se přenesly i na osobní auto stojící na druhé straně přejezdu. "Okolnosti nehody budou předmětem vyšetřování, to může trvat v řádu měsíců," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Policie po nehodě uvedla, že případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Mluvčí policie Petra Vaňharová dnes potvrdila, že řidič kamionu převážející kovové součástky k nábytku, který se s vlakem střetl, je cizinec. "Je zadržen," řekla bez bližších podrobností policejní mluvčí. Bližší informace by mohla policie podle ní pravděpodobně sdělit ve čtvrtek. Kamion měl polskou značku.

Na železničním přejezdu na Bělidlech v Olomouci se dnes ráno srazil kamion z Polska s osobním vlakem. Na místě hořelo, zasahovali zde hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. Všechny cestující se podařilo z vlaku včas evakuovat,...

Při nehodě bylo zraněno pět lidí, záchranáři je transportovali do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lucie Mikiskové se dva lidé nadýchali zplodin hoření, jedna cestující utrpěla pohmoždění krční páteře a řidič kamionu utrpěl úraz hlavy s otřesem mozku. "V nemocnici bylo ošetřeno z této nehody pět lehce zraněných," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Adam Fritscher. Všichni již byli propuštěni.

Nehoda paralyzovala dopravu v části města včetně MHD, přes přejezd vede i tramvajová trať. Tramvajový provoz v této části města se dosud nepodařilo obnovit, vlaky mezi stanicemi Olomouc-hlavní nádraží a Velká Bystřice už jezdí. 

Mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová řekla, že kontrola tramvajových kolejí a trolejí v okolí přejezdu odhalila jejich vážné poškození. Vyměnit bude třeba část kolejí u přejezdu a také troleje v délce zhruba 300 metrů, které poškodila vysoká teplota z požáru nákladního auta a vlaku. "Oprava zabere několik týdnů," sdělila Sýkorová. Přepravu cestujících v této části Olomouce zajistí autobusy.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Integrovaný záchranný systém Olomouckého kraje

Štítky kamion, vlak, přejezd, srážka, požár, škoda, doprava, železnice, zranění, nehoda, Olomouc, Velká Bystřice, nemocnice, policie, Fakultní nemocnice Olomouc, Bělidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Hosek

Škoda po srážce kamionu s vlakem v Olomouci je 36 milionů. Tramvaje nepojdou několik týdnů.
Vlak a tramvaj je rozdíl.Je vidět že dnes už může být novinář a pisálek kdejakej blb.

Pátek, 20. října 2023, 05:57Odpovědět

Škoda po srážce kamionu s vlakem v Olomouci je 36 milionů. Tramvaje nepojdou několik týdnů, řidič je zadržený  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.