Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nehoda zablokovala rušnou silnici nad Šternberkem. Hasiči řešili únik stovek litrů nafty

, aktualizováno 21. října 2023, 19:40

Nehoda kamionu a osobního auta v zatáčkách nad Šternberkem zastavila v sobotu ráno dopravu na frekventované silnici I/46. Z nádrže nákladního auta unikly stovky litrů nafty a došlo ke znečištění vozovky. Na místě zasahovali hasiči, plně průjezdný byl úsek v okolí havárie až ve večerních hodinách.

Mezi obcemi Lipina a Horní Loděnice došlo v sobotu okolo deváté hodiny ráno k nehodě osobního auta a kamionu. Událost se podle Centra dopravních informací Policie ČR obešla bez zranění. Silnice první třídy číslo 46 spojující Olomouc a Opavu či Bruntál je ovšem uzavřená. Kromě vyšetřování příčin a okolností havárie, probíhá komplikovanější odstraňování následků nehody. „Při srážce došlo k proražení jedné z nádrží nákladního automobilu s 800 litry paliva, které znečistily vozovku v délce půl kilometru. Komunikace je uzavřena. Likvidujeme následky kolize pomocí sorbentu,“ informovala mluvčí hasičů z Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Barel s nebezpečnou kyselinou dusičnou se převrhl v průmyslovém areálu v Olomouc-Chválkovicích. Z nádoby uniklo do kanalizace přibližně 150 litrů koncentrované žíraviny. Dopadům na životní prostředí v řece Bystřici se snaží zamezit tři jednotky...

Objízdná trasa je podle webu policie stanovena ve směru od Šternberku přes obce Lipina, Hraničné Petrovice a Moravský Beroun.  V opačném směru od Moravského Berouna je doprava odkláněna v Horní Loděnici na Dalov a dále do Šternberku. Hmotná škoda byla podle policejní mluvčí Petry Vaňharové vyčíslena na 160 tisíc korun. „Alkohol za volantem vyloučila u obou řidičů provedená dechová zkouška. Z důvodu úklidu uniklých pohonných hmot bude komunikace I/46 uzavřena zhruba do 13. hodiny,“ sdělila dopoledne Vaňharová. Auta mohla nakonec místem projíždět kyvadlově jedním pruhem po 14. hodině, plně průjezdný byl úsek až okolo 18. hodiny.

„Druhou nádrž budeme přečerpávat do náhradního kontejneru. Na místo jsme povolali ropný kontejner, který je určený na likvidaci úniku ropných látek. Provedli jsme protipožární opatření,“ doplnila k zásahu mluvčí Balážová s tím, že hasiči na místě spolupracují s orgány ochrany životního prostředí a správcem silnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Doprava, nehoda, Šternberk, Ecce Homo, Lipina, Horní Loděnice, uzavírka, hasiči, policie, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nehoda zablokovala rušnou silnici nad Šternberkem. Hasiči řešili únik stovek litrů nafty  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.