Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Tramvajím a autobusům v Olomouci narostly knírky. Dopravní podnik se opět připojil ke kampani Movember

Do listopadové kampaně Movember, která upozorňuje na důležitost prevence rakoviny prostaty a varlat, se i letos připojil olomoucký Dopravní podnik. Části tramvají a autobusů narostly knírky, které jsou symbolem kampaně. Rakovina prostaty je v ČR nejčastějším mužským nádorovým onemocněním.

"Dopravní podnik města Olomouce na podporu kampaně Movember tradičně nalepí na čela deseti autobusů a deseti tramvají knírky," potvrdila mluvčí podniku Anna Sýkorová.

Rakovina prostaty je v České republice nejčastějším mužským nádorovým onemocněním, které se objevuje zhruba u každého devátého muže. Výskyt této zhoubné nemoci je navíc v ČR o 18,6 % vyšší, než je průměr v EU. Celosvětově zaujímá ČR 7. místo, neúprosnou diagnózu si každoročně vyslechne zhruba 500 převážně mladých mužů.

"Oba druhy nádorů, rakoviny i varlat, jsou při včasném záchytu velmi dobře léčitelné. Ovšem podstatný je právě onen včasný záchyt související s prevencí. Dlouhodobě se očekává, že počet případů karcinomu prostaty se do roku 2030 ještě zdvojnásobí," varuje přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze a předseda a zakladatel Nadačního fondu Muži proti rakovině Roman Zachoval.

Jedním z hlavních témat letošní kampaně je i blížící se spuštění plošného screeningu. Na autobusy, trolejbusy nebo tramvaje s nalepeným knírem mohou lidé narazit kromě Olomouce také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Karlových Varech, Liberci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Praze a v Ústí nad Labem. Dopravní podniky v Děčíně, Chomutově, Jirkově a v Plzni podpoří osvětovou kampaň letáky uvnitř vozidel nebo na sociálních sítích.

V Olomouci vzniklo centrum léčby rakoviny plic. Riziko roste při dvaceti cigaretách denně po dobu dvaceti let

V Olomouci vzniklo Centrum vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče. V tuzemsku na rakovinu plic onemocní přibližně 6600 lidí a téměř 5400 zemře. Klíčové je podchytit tuto zákeřnou chorobu včas. Preventivní program je určený pro ty, kteří...

Ohodnoť článek

Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky prevence, knír, autobus, tramvaj, Česko, dopravní společnost, Movember, rakovina, Olomouc, Praha, rakovina prostaty, Dopravní podnik města Olomouce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvajím a autobusům v Olomouci narostly knírky. Dopravní podnik se opět připojil ke kampani Movember  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.