Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

ANKETA: Automatické radary začnou hlídat rychlost aut v Olomouci, postupně budou přibývat

Ze Šternberku či Přerova již delší dobu může přijít rychle jedoucím řidičům dopis s oznámením přestupku, který zaznamenal stacionární radar. Tuto variantu zklidnění dopravy zavádí nově i město Olomouc a to v částech Chomoutov a Chválkovice. Radary jsou zatím ještě v ověřovacím režimu a na území hanácké metropole budou přibývat.

Přes Dalimilovu ulici v olomoucké části Chomoutov i přes ulici Švabinského projíždí každý den tisíce vozidel, podle ohlasů místních si ale řada šoférů neláme hlavu s dodržováním nejvyšší povolené rychlosti. V problémových lokalitách tak magistrát prováděl kontrolní měření a následoval proces povolování a pořízení represivních stacionárních radarů.

ANKETA: Sedmdesát nebo padesát? Olomouc řeší požadavek na snížení rychlosti na Brněnské

Návrhem na zklidnění dopravy na dlouhém úseku spojujícím centrum Olomouce s obchodní zónou a dále dálničním tahem na Prostějov a Brno se zabývá olomoucký magistrát. Město bude zjišťovat, zda by bylo možné snížit maximální povolenou rychlost na...

Ty měří rychlost projíždějících aut v obou směrech, podle mluvčí olomoucké radnice Jany Doleželové kombinují zároveň úsekové měření a okamžité měření na vjezdech do měřeného úseku.

Olomoucký magistrát bude provozovat radary ve spolupráci s městskou policií, která už od loňského léta využívá mobilní rychloměr a oznámení o přestupku se také doručuje řidičům poštou. Se zavedením nepřetržitého měření souvisí značný nárůst počtu vyřizovaných případů, a na to musí příslušný odbor magistrátu také reagovat zajištěním potřebného systému. „Pořízení automatického měření rychlosti je svázáno také s pořízením agendového systému, který bude data automaticky zpracovávat a který město Olomouc dosud nemělo. Výběrové řízení proto mělo dvě samostatné, ale vzájemně závislé části, tedy radary a agendový systém. Náklady na zavedení a provoz agendového systému jsou 125 tisíc korun měsíčně, náklady na instalaci a provoz jednoho radaru jsou zhruba 40 tisíc korun měsíčně. Systém však nebude sloužit pouze ke zpracovávání dat z měření rychlosti, ale bude sloužit také k automatizované kontrole parkování. Do systému bude samozřejmě dále možné přidávat i další pořízené radary,“ komentovala mluvčí Doleželová.

Vítáte automatickou kontrolu dodržování rychlosti na silnicích v Olomouci?

Celkem hlasovalo2462 čtenářů

Příprava automatizovaného měření se od testování přesouvá do ověřovací fáze. „Budeme prověřovat funkčnost a provázanost všech částí agendového systému. Po vyhodnocení ověřovacího provozu a odstranění případných nedostatků pak můžeme přejít do ostrého provozu,“ objasnila Jana Doleželová s tím, že plné zprovoznění radarů se tak předpokládá pravděpodobně od ledna 2024.

Na instalaci prvních měřících zařízení poblíž chválkovického domova seniorů či na hlavním průtahu Chomoutovem město brzy naváže další technikou tohoto typu. Na první pololetí příštího roku má již město připravené pořízení radarů na rušné ulice Okružní a Přerovská, další radar by měl v budoucnu fungovat ve Slavoníně na Jižní ulici. Olomouc je jako obec s rozšířenou působností důležitým článkem pro instalaci rychloměrů i v menších sídlech a okolních vesnicích, které spadají do správního obvodu města. Zklidnit dopravu by tímto způsobem chtěli i například v Dolanech či v Kožušanech. „O instalaci radarů mají zájem i další městské části a obce v rámci ORP Olomouc, zahrnujeme je proto na seznam lokalit k dalšímu posouzení a plánování,“ doplnila mluvčí olomoucké radnice.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, měření rychlosti, radar, auto, městská policie, úsekové měření, rychloměr, radary, Olomouc, Chomoutov, Chválkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Stojmenov

Dokud v Olomouci vládl rozum tak to šlo. Bohužel ANO rozumu nepobral a tak se budou buzerovat zase jen řidiči a krmit "kamarádíčci" nesmyslnými pronájmy a bude potřeba zaměstnat další úřady. Prostě jen šikana a nebubřelá, zbytečná, nevýkonná státní správa, která jen spotřebovává a nic nevytváří kromě šikany.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 14:34Odpovědět

Martin Sojka

Když pominu buzeraci a to, že v "rámci bezpečnosti" se budu koukat spíš na budíky než co se kolem děje abych náhodou nebyl obdarován fotkou s 53Km/h rychlostí, může mi někdo vysvětlit ty ceny? 125k měsíčně za agendu? To jako dvě obsluhy + jeden technik a výhodný pronájem software namísto jeho nákupu? a 40k měsíčně na kameru? To má spotřebu jako mikrovlnka + pronájem sloupu?

Středa, 8. listopadu 2023, 11:26Odpovědět

Eduard Táborský

Do teď jsem Olomouc považoval za solidní město zbytečně nebuzerujicí řidiče. Jak vidno, "pokrok" nezastavíš.

Středa, 8. listopadu 2023, 09:50Odpovědět

ANKETA: Automatické radary začnou hlídat rychlost aut v Olomouci, postupně budou přibývat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.