Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

V Olomouci začíná oprava tramvajové trati po hrozivé nehodě na přejezdu v Divišově ulici

Po třech týdnech od hrozivě vypadající nehody kamionu a osobního vlaku na železničním přejezdu v Olomouci na Divišově ulici se rozbíhá oprava tramvajové trati, která místem také prochází. Aby mohly tímto úsekem tramvaje znovu projíždět, bylo potřeba objednat speciální zakázkově vyráběné díly. Pokud nenastanou komplikace, měly by od soboty soupravy opět vozit cestující do Pavloviček a zpět.

Škoda v řádech desítek milionů korun vznikla při střetu kamionu s polskou registrační značkou a vlakové soupravy ráno 17. října v olomoucké městské části Bělidla. Při kolizi došlo k výbuchu a mohutnému požáru, všem lidem se ale podařilo z místa uniknout a nehoda si vyžádala jen jedno středně těžké zranění a několik lehčích poranění.

Následky tak byly především materiální, a to nejen na vozidlech, ale také na infrastruktuře. Správa železnic brzy za pár dnů obnovila zabezpečovací zařízení na přejezdu a provoz vlaků, výraznější komplikace ale postihly tramvajovou trať. Dopravní podnik vyhodnotil k opravě dvanáct metrů kolejového svršku v obou směrech a také stovky metrů troleje, při nehodě totiž došlo k přetržení drátů. Od poloviny října tak vozí na tomto ramenu tramvajové trati pasažéry náhradní autobusy s označením X4.

Hrdinové od olomouckého přejezdu: vlakvedoucí a pracovník servisu zachránili cestující z ohnivé pasti

Následky hrozivé nehody kamionu a osobního vlaku na železničním přejezdu v olomoucké městské části Bělidla mohly být tragické, mimořádná událost se ale i díky pohotové reakci dvou mužů obešla bez obětí na životech. Při střetu těžkých vozů došlo k...

Na začátku tohoto týdne mohl Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) zahájit práce na opravě poškozeného úseku trati v olomoucké části Bělidla. Časový odstup vznikl kvůli čekání na potřebné součásti propojující tramvajové koleje se železnicí. „Obdrželi jsme potřebné náhradní díly, které se vyráběly na zakázku. Pokud nám a dodavatelským firmám bude přát počasí, tak v sobotu bude provoz v této části města obnoven,“ informoval Předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

Ten dodává, že je složité určit, jaké náklady si oprava tramvajové trati po říjnové kolizi vlaku s kamionem vyžádá. „Aktuálně dochází k provizorními zprovoznění. Čekáme na další znalecká posouzení, jestli je potřeba celé křížení vyměnit. Všichni víme, že tam proběhl požár a také následné hašení. Tím došlo k určitému zakalení kolejí, což mohlo zvýšit jejich křehkost. Znalci z oboru určí, jestli tam nedávno instalované křížení zůstane, nebo to půjde ven,“ připomněl Michalík kompletní rekonstrukci přejezdu, kterou odborná firma provedla loni v říjnu.

Řidič škodovky musel na Jesenicku prorazit závory, aby si zachránil život před blížícím se vlakem

Prorazit závory na železničním přejezdu na Jesenicku musel řidič škodovky, aby si zachránil život před blížícím se vlakem. Patrně ho oslnilo slunce, a tak přehlédl červená světla a vjel na koleje, kde ho klesající závory uvěznily. Dramatická...

Po roce tak možná přijde na řadu další obdobná akce. „Obecně se domníváme, že spíše bude nutná výměna. Takže křížení, které jsme měnili loni, se bude muset vyrobit komplet celé nové. Pokud bude nějaká další výluka, tak pak zřejmě dojde k instalaci. Také to nezáleží na nás, ale zejména na domluvě se Správou železnic. Minule výměna vyšla na 15 až 16 milionů. Neumím říct, jak se za rok posunuly ceny. Samozřejmě se tam minule dělaly i zemní práce, základy, betonové plotny. Ty by samozřejmě mohly zůstat, v této situaci by se řešily jen kovové části,“ vysvětlil ředitel dopravního podniku.

Kvůli nehodě už padlo obvinění, kterému čelí pětašedesátiletý cizinec, který seděl za volantem nákladního vozu. Z časového kódu z kamer instalovaných v areálu sousedícím s přejezdem je patrné, že zabezpečovací zařízení přejezdu blikalo červeně přibližně 45 sekund před příjezdem vlakové soupravy. V průběhu října policisté pracovali s vyčíslením hmotné škody na úrovni 30 milionů korun.

Trestní stíhání šoféra kamionu s polskou registrační značkou probíhá podle policejní mluvčí Petry Vaňharové na svobodě, přítomnost alkoholu v jeho organismu vyloučilo provedené vyšetření. „V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let nebo peněžitý trest,“ doplnila Vaňharová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Doprava, nehoda, dopravní nehoda, přejezd Bělidla, přejezd Divišova, oprava trati, tramvajová trať, Dopravní podnik města Olomouce, DPMO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci začíná oprava tramvajové trati po hrozivé nehodě na přejezdu v Divišově ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.