Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Sobota 25. května 2024  |  Svátek má Viola
Bez reklam

Olomouc zahájila výkupy pozemků pro rozšíření tramvajové trati na Nových Sadech. Už má územní rozhodnutí

Olomoucká radnice zahájila výkupy pozemků pro rozšíření tramvajové trati na Povelu a Nových Sadech. Třetí etapa naváže na loni dokončenou trasu a povede podél Schweitzerovy ulice až k zastávce Jižní. Město už má územní rozhodnutí, nyní se mu podařilo vykoupit první z dvanácti pozemků.

Olomoucká radnice vykoupila první pozemek pro pokračování tramvajové trati, s dalšími majiteli město jedná. Všechny potřebné pozemky chce mít ve svém vlastnictví do konce příštího roku.

"Třetí etapa by měla na stávající tramvajovou trať navázat za obchodním domem Billa od zastávky U Kapličky a vést podél Schweitzerovy ulice až k zastávce Jižní. Už máme hotovou projektovou dokumentaci pro územní řízení a vydané územní rozhodnutí. Zbývá dokončit výkupy pozemků. První se nám podařilo vykoupit za 3000 korun za metr čtvereční, což je o něco více, než cena obvyklá, ale stále v normě, pokud se jedná o stavbu ve veřejném zájmu," vysvětlil investiční náměstek primátora Olomouce Miloslav Tichý (ANO). Město se ovšem muselo zavázat k tomu, že majitelce umožní přístup k jejím zbývajícím pozemkům.

Zbylých jedenáct pozemků chce Olomouc vykoupit v průběhu příštího roku, je to podmínka pro vydání stavebního povolení. V nejlepším případě by tak stavba mohla začít v následujícím roce nebo později. 

Poslední třetí etapa tramvajové trati na Povelu a Nových Sadech naváže na loni dokončenou trasu a bude končit u křižovatky s ulicemi Slavonínská a Jižní. Vznikne tam zároveň dvoukolejné koncové obratiště pro tramvaje a obratiště pro autobusy se sociálním zázemím pro řidiče. Projekt počítá s vysazením zeleně podél trati. Náklady jsou přibližně 130 milionů korun, přičemž město předpokládá, že převážnou část pokryje dotace z evropských fondů.

FOTOGALERIE: Tramvaje už jezdí až na Povel. Novou trať zkouší první cestující

Téměř půlmiliardová investiční akce dopravní přestavby části sídliště v olomouckých čtvrtích Nové Sady a Povel je takřka u konce. Od nové zastávky U Kapličky vyrazili od prvního listopadového rána první cestující, kteří mohou využívat dvanáct set...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky tramvaje, trať, rozšíření, Nové Sady, Povel, výkup, pozemky, Olomouc, radnice, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Tož přeju městu Olomouc hodně štestí,at se je nějaký chytrák nepokusí při výkupu natáhnout!!!!!!

Úterý, 7. listopadu 2023, 15:25Odpovědět

Olomouc zahájila výkupy pozemků pro rozšíření tramvajové trati na Nových Sadech. Už má územní rozhodnutí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.