Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Lidé se bouří proti dopravnímu terminálu v centru Prostějova. Je to nesmysl, zlobí se také opozice

Proti stavbě dopravního terminálu a parkovacího domu u centra Prostějova ostře protestují lidé z okolí. Obávají se, že stavba jim vezme jedinou zeleň, kterou před okny mají, je nevhodně umístěná a navíc v rozporu s územním plánem. Tolik parkovacích míst v této části města navíc podle nich ani není potřeba.

Na Stavební úřad v Prostějově se před pár dny obrátili majitelé a obyvatelé domů z okolí Újezdu v Prostějově s námitkami proti plánované stavbě dopravního terminálu v této lokalitě. 

"Město Prostějov ve svém investičním záměru naprosto nerespektuje své vlastní koncepce - územní plán, namísto citlivé léčby tragických proluk v urbanismu města navrhuje další krajně necitlivá řešení na úrovni 80. let 20. století a tyto sporné záměry v relevantních dokumentech před občany nedeklaruje jasně. Město Prostějov torpéduje víru obyvatel v rozumnou správu věcí veřejných," stojí v dopise obyvatel.  

V několika bodech pak lidé dokládají, proč terminál a parkovací dům porušují územní plán. "Jsme proti. Terminály a parkoviště se staví na okrajích měst nebo u nádraží, ale ne v centru. Zmizí navíc jediná zeleň, která je bariérou proti hluku a prachu z frekventované ulice Újezd. V této lokalitě se málokdy stane, že tady nezaparkujete. Odpoledne a přes víkend je tady dost místa a není žádný důvod, aby tady stála nějaká betonová obluda," zlobí se jedna z obyvatelek Ivana Zajíčková.

Lidé se obávají, že jedinou zeleň na Újezdě nahradí betonový parkovací dům

Součástí dopravního terminálu Újezd má být dvouúrovňový parkovací dům s původně plánovanou kapacitou 173 míst.  

"Jedná se o výstavbu dopravního terminálu a kapacitního parkovacího objektu. Terminál bude sdružovat městskou, příměstskou a regionální autobusovou dopravu směr Brno a Zlín včetně linek ze zastávek v ulici Lidická, které by měly být terminálem nahrazeny," vysvětlil v minulosti náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO). Ve hře je podle něho dalších 107 parkovacích míst venku v okolí objektu.

Celá investice by byla součástí strategie ITI Olomoucké aglomerace, a město by si tak mohlo sáhnout na dotace. Už loni radnice na projekt vyčlenila 450 tisíc korun.

Prostějov i přes sliby chátrající kulturní centrum neopravil. Na poslední chvíli předkládá alespoň studii

Vedení prostějovské radnice, které navzdory svým slibům nedokázalo opravit chátrající kulturní centrum uprostřed města, má v rukou alespoň studii, jak by mohla budova vypadat. Podle opozice je to na poslední chvíli a v chaosu.

Plán na stavbu terminálu tvrdě kritizuje i prostějovská opozice. "Nebýt toho, že jsem členem dopravní komise, vůbec bych se nedozvěděl, že se s nějakou takovou myšlenkou pracovalo. Na městské zastupitelstvo to vedení města předkládalo jako hotovou věc," zlobí se opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Stavba terminálu a parkovacího domu v této lokalitě je podle něho nesmyslná. "Myslím, že to je jedna z dalších staveb, které vznikají jenom kvůli tomu, že jsou na ně vyhlášené dotace. Nikdo ji v této lokalitě nepotřebuje. Navíc ani není vyřešeno, jak budou lidi přecházet přes frekventovanou ulici," zlobí se Ošťádal.

Upozorňuje také na to, že v jiné části centra radnice chystá nákladnou opravu společenského a kulturního domu s velkým sálem, kde by se parkovací dům hodil lépe. Je zde dokonce vhodná plocha, kterou však radnice hodlá prodat a zavázat budoucího majitele ke stavbě parkoviště. "To je však krajně nejisté. Když to nevyjde, už vidím, jak bude někdo klopýtat v lodičkách na ples přes několik ulic do kulturáku," argumentuje Ošťádal.

Náměstek primátora Rozehnal na protesty obyvatel a kritiku opozice nereagoval. Nezvedal telefon a na otázky zaslané emailem neodpověděl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky dopravní terminál, protesty, územní plán, kritika, obyvatelé, opozice, radnice, Prostějov, parkování, ANO 2011, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Horák

V

Sobota, 10. září 2022, 10:41Odpovědět

Lidé se bouří proti dopravnímu terminálu v centru Prostějova. Je to nesmysl, zlobí se také opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.