Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Prostějov i přes sliby chátrající kulturní centrum neopravil. Na poslední chvíli předkládá alespoň studii

Vedení prostějovské radnice, které navzdory svým slibům nedokázalo opravit chátrající kulturní centrum uprostřed města, má v rukou alespoň studii, jak by mohla budova vypadat. Podle opozice je to na poslední chvíli a v chaosu.

Vedení města Prostějova po komunálních volbách před čtyřmi lety slibovalo opravy chátrajícího Kulturního a společenského domu v centru města. Náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO) v roce 2019 sliboval, že opravy by měly začít již v dubnu následujícího roku a skončit by měly nejpozději na podzim roku 2021. "Nyní potřebujeme zelenou, abychom to mohli rozjet," řekl tehdy náměstek na jednání městského zastupitelstva.

To se nepovedlo. Na konci svého mandátu vedení Prostějova přichází akorát se studií, jak by mohla budova vypadat. Návrh město zveřejnilo včera, těsně před dnešním jednáním městského zastupitelstva, které bude rozhodovat o žádosti o dotaci.

"Rekonstrukce je nezbytná, stávající objekt KaSC funguje bez zásadnějších oprav více než 30 let a blíží se doba životnosti rozvodů, technického vybavení, povrchů, výplní otvorů a mobiliáře. Navrhované stavební a dispoziční změny upraví provoz pro víceúčelové využití. Počítá se se zachováním největšího bonusu, velkého sálu pro pořádání kulturních a společenských akcí pro velký počet návštěvníků," tlumočila postoj vedení města k navrhovanému řešení mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Chátrající kulturní dům v Prostějově se i přes sliby oprav nedočkal. Město promeškalo čtyři roky, tvrdí opozice

Vedení prostějovské radnice navzdory svým plánům nedokázalo opravit chátrající kulturní dům uprostřed města. Vymlouvá se na růst cen a přiznává, že o dalším postupu se rozhodne až po podzimních komunálních volbách. Opozice tvrdí, že radnice...

Postup radnice však tvrdě kritizuje opozice. "Proč má studie tři roky zpoždění a proč nebyla na rekonstrukci vypsaná architektonická soutěž? Proč se dělají tak zásadní projekty na poslední chvíli a proč byli zastupitelé, kteří mají rozhodovat, se studií seznámeni teprve pár dní před zasedáním zastupitelstva. To není odpovědné řízení, ale chaos," zlobil se na sociálních sítích prostějovský opoziční zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!).

Ještě letos v květnu přitom další náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko) naznačoval, že o dalším osudu kulturního centra rozhodne až nové zastupitelstvo. "Uvidíme, co vzejde ze studie proveditelnosti, ale je otázka, jestli už celá akce nebude na novém vedení města. Asi se taková zásadní akce nestihne připravit ze dne na den," tvrdil letos v květnu náměstek.

Opozici se proto překotné schvalování nelíbí. "A máme tu další předvolební překvapení z klobouku. Pracovalo se na tom od března ve sklepě, aby nikdo nevěděl, jaké je zadání, aby se to mohlo pár dní před zastupitelstvem vytáhnout a to jen proto, že se musí podat žádost o dotace," nešetřil kritikou další opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Studie nového kulturního domu zveřejněná na webu města Prostějova představuje celkovou změnu podoby objektu. Zahrnuje například pasáž s kavárnou a restaurací, skleněný plášť s dekorativním potiskem historické veduty města, scénické podsvícení nebo zelenou fasádu a zelenou střechu. Vytápění zajistí tepelná čerpadla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CAD PROJEKT PLUS, S-projekt plus

Štítky společenské a kulturní centrum, studie, opravy, odklad, radnice, komunální volby, Prostějov, kulturní dům, oprava, ANO 2011, Jiří Pospíšil, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov i přes sliby chátrající kulturní centrum neopravil. Na poslední chvíli předkládá alespoň studii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.