Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jízda na kole i v zimě? Prostějov zkouší zimní provoz sdílených kol

Sdílená kola budou mít obyvatelé Prostějova v ulicích města zkušebně k dispozici i v zimě. S firmou Rekola Bikesharing se na tom dohodlo vedení radnice. Za prodloužení služby sdílených bicyklů zaplatí město měsíčně 70 tisíc korun bez ohledu na počet výpůjček.

„Víme, že o sdílená kola je v našem městě obrovský zájem. V minulých letech jsme vždy službu přerušovali na zimní měsíce leden a únor. Společnost Rekola nás oslovila s tím, že bychom mohli zkušebně nabídnout provoz sdílených kol i v zimě. Rozhodli jsme se nabídku akceptovat, mimo jiné také proto, že tímto způsobem získáme komplexní informace o zájmu o sdílená kola a jejich vytížení během celého roku," uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS). Získané informace o zimním provozu sdílených kol město využije při příštím koncesním řízení na provozování této služby.

Linka na odpady v Prostějově čelí odporu, proti záměru vznikla petice

Proti záměru vybudování odpadové linky přímo v Prostějově vznikla petice. Iniciativa opozičních stran a ekologického hnutí Ajdony upozorňuje mimo jiné na kapacitu zařízení, které až pětinásobně převyšuje potřeby města. Do lokality by tak zřejmě...

Sdílení jízdních kol v Prostějově na jaře 2019 zahájila firma Nextbike Czech Republic, loni jí ale skončila smlouva s městem. V následném koncesním řízení na dvouleté provozování sdílených kol zvítězila společnost Rekola Bikesharing, která v Prostějově rozmístila 140 bicyklů.

Původní smlouva počítá s fungováním služby od března do prosince. Prvních 30 minut jízdy mají lidé zdarma, za každých dalších 30 minut platí 24 korun. Radnice bude systém sdílení jízdních kol ročně dotovat částkou zhruba 2,3 milionu korun. Zájem o sdílená kola v Prostějově roste, ročně jsou evidovány desítky tisíc výpůjček.

Společnost Rekola Bikesharing kromě Prostějova nabízí své služby také v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Bratislavě. Bikesharing v Česku nabízí i společnosti Nextbike Czech Republic, která byla založena v září 2017 a nyní sdílená kola provozuje v 35 městech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rekola

Štítky Rekola, Prostějov, zkušební provoz, zimní cyklistika, cyklistika, zima, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízda na kole i v zimě? Prostějov zkouší zimní provoz sdílených kol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.