Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Linka na odpady v Prostějově čelí odporu, proti záměru vznikla petice

Proti záměru vybudování odpadové linky přímo v Prostějově vznikla petice. Iniciativa opozičních stran a ekologického hnutí Ajdony upozorňuje mimo jiné na kapacitu zařízení, které až pětinásobně převyšuje potřeby města. Do lokality by tak zřejmě musela firma dovážet značné množství odpadu z dalších míst.

Projekt odpadové linky společnosti FCC, ve jejíž prostějovské odnoži má čtvrtinový vlastnický podíl také samotné město Prostějov, prochází posouzením vlivu na životní prostředí, tedy takzvaným procesem EIA.

Třídící linka na tuhá alternativní paliva (TAP) by měla podle záměru vzniknout v areálu bývalé Vitany blízko dálnice D46. Bytovou zástavbu dělí od této lokality přibližně 150 metrů. „Dojde tak ke zhoršení kvality životního prostředí mnoha Prostějovanů. S určitostí dojde ke zvýšení hluku jak ze samotného provozu, tak od nákladních vozidel, které budou odpad svážet. Kvalitu vzduchu ani nezmiňuji, rozptylové studie vytvořené pro linky TAP umístěné v jiných lokacích potvrzují, že dochází ke zhoršení kvality ovzduší právě nárůstem nákladní dopravy. V Prostějově je navíc dlouhodobě zhoršené ovzduší kvůli výskytu prachových částic a pětiletý poměr koncentrace oxidu dusíku tu překračuje imisní limit o 31 procent,“ upozorňuje představitelka spolku Ajdony a opoziční zastupitelka Jana Jílková (Na rovinu!). 

Firma stáhla žádost o klíčové povolení pro odpadovou linku v Mostkovicích. Místní mají dál obavy

Zastupitelstvo Mostkovic poblíž Prostějova oznámilo stažení žádosti investora na změnu územního plánu pro zamýšlenou výstavbu odpadového centra. Proti budování zařízení určeného k plazmovému zplyňování odpadů se dlouhodobě hlasitě ozývají místní...

Podle dokumentace EIA má nové zařízení fungovat ve dvousměnném provozu od 6 do 22 hodin ve všední dny i o víkendech tak, aby zpracovalo až 50 tisíc tun odpadu ročně. Představitelé iniciativy z řad hnutí Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení), Pirátů a Spolku na ochranu životního prostředí Ajdony přitom upozorňují, že Prostějov vyprodukuje přibližně 8 až 10 tisíc tun odpadu ročně. Podle zastupitele Aleše Matyáška (Na Rovinu!) by do areálu muselo množství odpadu navíc a dalších materiálů přivážet každý den okolo třiceti kamionů.

Vedení města Prostějova i přes námitky opozice odsouhlasilo vystoupení z krajského odpadového projektu, který bude využívat novou moderní investici v Olomouci. V Prostějově se situace zkomplikovala, když záměr na odpadovou linku firmy FCC odmítli obyvatelé nedaleké obce Biskupice a další projekt na nakládání s odpady v Mostkovicích nedaleko Plumlova se také nesetkal s přijetím občanů. Soukromé společnosti PGP Terminal a MT stáhly žádost o změnu územního plánu, který by umožnil vybudovat zařízení na plasmové zplyňování odpadu.

Komunální odpad, nevyužitelné živnostenské a průmyslové odpady a zbytky z třídění by tak mohla zpracovávat linka přímo v Prostějově.

Olomoucká třídírna odpadů získala klíčové povolení, výstavba má začít příští rok

Budování nové automatické dotřiďovací linky v olomouckých Chválkovicích zdárně pokračuje. Projekt Odpady Olomouckého kraje obdržel potřebné povolení EIA, že linka nemá negativní vliv na životní prostředí. Stát by měla kolem půl miliardy korun.

„Společnost FCC se výrobou tuhého alternativního paliva zabývá více než 20 let. Zkušenosti chce zužitkovat právě výstavbou linky na výrobu TAP v bývalém areálu Vitana v Prostějově. Komunální odpad města Prostějova a okolních obcí tak může v čím dál menší míře směřovat na skládku. Místo toho bude na lince upraven a následně energeticky využit. Jako palivo v teplárnách tak přinese opět užitek obyvatelům," uvedla mluvčí FCC Kristina Jakubcová.

Prostějovská opozice chtěla kvůli závodu na tuhá alternativní paliva svolat mimořádné zastupitelstvo, se žádostí však u vedení města neuspěla. Podle primátora Františka Jury (ANO) by ale mělo proběhnout veřejné projednávání záležitosti. „Výstavbu linky považuje vedení města za velmi důležitou, stejně jako vnímá obavy veřejnosti z toho, aby tato stavba neměla negativní dopady na životní prostředí či kvalitu života v okolí stavby. Vzhledem k tomu a k očekávanému zájmu veřejnosti budeme požadovat konání veřejného projednání záměru v rámci procesu EIA," sdělil již dříve primátor.

Opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!) upozorňuje, že vybudování linky by neměl umožňovat na zamýšleném místě ani územní plán. „Celý záměr odporuje Územnímu plánu Prostějova i Zásadám územního rozvoje Olomouckého kraje. Zmiňovaná lokalita má být určena hlavně pro pozemky staveb a zařízení pro nerušivou výrobu a nerušivé služby, včetně skladů potřebných pro jejich provozování, s důrazem na čisté inovační technologie. A to linka na zpracování odpadu rozhodně nesplňuje,“ říká Ošťádal.

Nesouhlas s plánem na výstavbu odpadní linky chce iniciativa zdůraznit také formou petice. Ta je dostupná online i na přibližně desítce podpisových míst ve městě a nese hlavní motto „Desetitisíce cizího odpadu v Prostějově nechceme“. Signatáři petice vyzývají zastupitele, aby za Prostějov vyslovili nesouhlas s realizací záměru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AZ Geo

Štítky Prostějov, výroba, palivo, komunální odpad, odpad, odpadová linka, petice, iniciativa, FCC, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Linka na odpady v Prostějově čelí odporu, proti záměru vznikla petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.