Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Konec riskantního přecházení přes rušný tah v Přerově? S křižovatkou musí město počkat na investora

Na přechodu pro chodce v ulici Velké Novosady v Přerově se stalo v uplynulých letech hned několik dopravních nehod. Po letošní rekonstrukci čtyřproudé silnice se značení zebry už na rušný tah nevrátilo a vzniklo zde takzvané místo pro přecházení. O půl roku později došlo k tragické srážce, při které zemřela mladá žena. Přístup k vozovce město zahradilo, a čeká se na vybudování světelné křižovatky.

Nedaleko řeky Bečvy na ulici Velké Novosady v Přerově překonávají lidé při cestě k supermarketu nebo vlakovému nádraží frekventovanou silnici I. třídy. Podle odborníků z dopravního inspektorátu i na základě statistik jde o nebezpečné místo. Za poslední tři roky tady policie eviduje policie pět střetů aut s chodci, ve dvou případech bylo následkem těžké zranění. Do smutné bilance se pak 8. listopadu zapsala i nehoda, při které auta s přívěsným vozíkem srazilo jedenadvacetiletou ženu. Ta zraněním podlehla.

Policie zveřejnila podrobnosti ke středeční tragické nehodě na frekventovaném průtahu v Přerově. Po střetu s přepravním vozíkem na zvířata vyhasl na rušné silnici život jedenadvacetileté ženy. Policie žádá o pomoc při vyšetřování události...

Úřady se již delší čas zabývají možností zabezpečení lokality, podle současných standardů už nemohl přechod pro chodce na tomto místě zůstat. „Krajský úřad obdržel dne 6. dubna 2023 požadavek Policie ČR, kdy dle jejího vyhodnocení byl předmětný přechod pro chodce vyznačený přes dva jízdní pruhy ve stejném směru jízdy v současnosti nevyhovující dnešním požadavkům bezpečnosti silničního provozu a byl v nevyhovujícím stavebně technickém stavu,“ vysvětluje mluvčí Krajského úřadu Olomouckého kraje Alena Minxová s tím, že na skutečnost, že zmíněný přechod pro chodce nesplňuje současné požadavky, tedy délku, absenci řízení světelnou signalizací či nedostatečné nasvětlení, byli zástupci statutárního města Přerov dlouhodobě a opakovaně upozorňováni. Po květnové rekonstrukci povrchu vozovky se už zebra na ulici nevrátila a vzniklo zde takzvané místo pro přecházení.

Přerovská radnice má podle náměstka primátora pro oblast dopravy Tomáše Navrátila (ANO) dojednanou komplexní úpravu křižovatky s investorem plánovaného nákupního centra v bývalé části areálu firmy Kazeto.

„Jediná možnost zachování přechodu je instalace světelného signalizačního zařízení. Dali jsme si do podmínek, že investor nedaleké nákupní zóny přestaví křižovatku na světelně řízenou. Žádali jsme prodloužení platnosti přechodu do doby výstavby obchodního parku a v tom nám nebylo vyhověno,“ říká Navrátil.

Ačkoliv řešené místo leží na silnici I. třídy, tedy ve správě Ředitelství silnic a dálnic, přechody pro chodce jsou podle mluvčího olomouckého pracoviště ŘSD Miroslava Mazala v gesci měst a obcí.

Považujete zahrazení místa pro přecházení přes ulici Velké Novosady v Přerově za vhodné opatření?

Celkem hlasovalo195 čtenářů

Převedení výstavby křižovatky na soukromou společnost znamená pro přerovský rozpočet značnou finanční úsporu. „Bavíme se o částce přibližně pěti až šesti milionů korun, je tam čtyřramenná křižovatka, která překonává hlavní tah. Chceme vyřešit nejen přechod pro chodce, ale i problematický výjezd z vedlejších komunikací,“ objasňuje náměstek Navrátil.

Město podle něj nyní ani nemůže projekt křižovatky pro urychlení výstavby převzít. „Jako u dalších staveb je i u vybudování křižovatky potřeba projít celou řadou povolovacích procesů. Ty už jsou v pokročilé fázi, a i kdybychom se rozhodli, že stavbu zajistí město, tak už přípravu nedoběhneme. Investor postaví křižovatku dřív,“ tvrdí Navrátil a dodává, že budování křižovatky by mohlo začít v příštím roce, nezávisle na výstavbě obchodního centra.

Krátce po nehodě nechal Přerov nebezpečné místo zatarasit betonovými překážkami, ne všichni jsou ale ochotní vyrazit více než 150 metrů na přechod se světelnou signalizací. „Je to na rozhodnutí každého. My jsme chtěli dát signál, že opravdu je lepší udělat nějaké kroky navíc než přecházet přes takto frekventovaný tah,“ podotkl Navrátil.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, přechod, Velké Novosady, křižovatka, Přerov, místo pro přecházení, bezpečnost, stavba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

frantisek chytil

Vámi označený přechod Velké Novosady považuji za zcela bezpečný a pro přecházení silnice za naprosto bezrizikový; světelné křižovatky na začátku a konci ulice zaručují v pravidelných intervalech volnou nebo "stojící" silnici, kdy se dá zcela pohodlně přejít na ostrůvek a chodník. Člověk si samozřejmě nesmí cestu vynucovat a na příslušný okamžik počkat. Souhlasím, že přechod není vhodný pro děti, slepce a hlupáky. Ono je nejlepší v kanceláři tlachat, zasedat, usnášet se a objevit nejpohodlnější řešení: vydat zákaz a postavit betonovou překážku. Nechte si to patentovat na všechny dopravní nehody v ČR či EU!

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 16:24Odpovědět

Konec riskantního přecházení přes rušný tah v Přerově? S křižovatkou musí město počkat na investora  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.