Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Odstavování aut u Terna v Olomouci omezí závory. Situace byla neudržitelná, tvrdí zástupci supermarketu

Ještě před plánovaným rozšířením placených parkovacích zón v Olomouci řeší potíže s odstavenými auty prodejna Terno na okraji Olomouce. Podle zástupců společnosti si sem řada lidí zvykla parkovat svůj vůz přes pracovní dobu a kapacity chybí pro zákazníky obchodu. Na vjezdu a výjezdech z parkoviště tak jsou závory, systém má začít fungovat na začátku příštího roku.

Na ulici Horní lán nedaleko konečné tramvajové zastávky Nová Ulice v Olomouci se rozkládá jedna z rozlehlejších parkovacích ploch tamní obchodní zóny. Parkoviště nacházející se nejblíže u sídliště a tramvajové točny ale už brzy nebude fungovat v bezplatném režimu. Na vjezdu a výjezdech už jsou připravené závory, záměr omezení veřejného přístupu na veřejně přístupnou účelovou komunikaci už schválil olomoucký magistrát i na základě souhlasu dopravního inspektorátu Policie ČR.

„Realizace závorového systému je stavebně dokončena. Dále je nutné doladit software a nastavit celý systém. Spuštění v měsíci lednu 2024, tedy až po vánočním shonu,“ informoval Lukáš Němčík, mluvčí skupiny COOP, do které patří také obchodní dům Terno.

Parkovací politika z dlouhodobého pohledu splní svou funkci, věří náměstek olomouckého primátora Pejpek

Zářijové převedení dlouhodobých parkovacích karet pro rezidenty a abonenty do digitálního prostředí přinesl v Olomouci i několik nedostatků. Podle primátorova náměstka Tomáše Pejpka (ProOlomouc a Piráti) se magistrát se slabinami nového e-shopu...

Důvodem pro změnu režimu parkování na ploše s více než 250 stáními je snížení obsazenosti parkoviště a zpřístupnění kapacit zákazníkům. „Parkoviště začali lidé dojíždějící do Olomouce používat jako záchytné. Ráno mezi 6. a 7. hodinou zaparkovali a odpoledne okolo 16. odjížděli, nebo jako dlouhodobé parkoviště jak pro pojízdná vozidla, tak pro nepojízdná vozidla či vraky. Tím bylo bráněno zákazníkům v pohodlném zaparkování při nakupování. Situace byla již neudržitelná,“ popsal situaci mluvčí Němčík.

Vadí vám systém placeného parkování u velkých obchodů?

Celkem hlasovalo483 čtenářů

Po novém roce budou muset lidé využívající tuto taktiku hledat jinou alternativu. Podle dokumentace pro úpravu provozu na parkovišti u Terna má být v zóně za závorami parkování placené od 6 do 22 hodin. Jak je u obchodů zvykem, úvodní časový úsek bude zdarma. „Nastavení je nyní v řešení, ale obecně předpokládáme, že zdarma bude hodina až hodina a půl. Následně bude sazba za parkování mezi 30 až 50 korunami za hodinu,“ nastínil Němčík.

Podle předběžného harmonogramu zavádění nové parkovací politiky by se mělo sídliště na Nové Ulici zařadit do placené zóny D od října 2024. Nerezidenty pak vyjde hodina parkování na 10 korun, jedna hodina denně by měla být zdarma.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, poplatky, závory, systém parkování, placené parkování, Olomouc, Nová Ulice, Horní lán, Terno, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstavování aut u Terna v Olomouci omezí závory. Situace byla neudržitelná, tvrdí zástupci supermarketu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.