Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jednosměrky a zrušená i nová parkovací stání. Doprava v části Olomouce má projít změnou

Problémy s průjezdností ulic a odstavováním vozidel na nedovolených částech ulic chce řešit olomoucká radnice v městských částech Nové Hodolany a Staré Hodolany a Bělidla. Město představilo vizi na změnu dopravního režimu hned v několika úsecích, ze kterých se stanou jednosměrky. Magistrát shromažďuje také názory veřejnosti.

FOTOGALERIE: Jedinečná atmosféra i neustálé vyklízení. Vánoční trhy na olomoucké náplavce prošly testem

Na takřka čtyři sta metrů dlouhé náplavce u řeky Moravy v Olomouci bylo zejména o víkendu rušno. Ve vydlážděném prostoru, který je součástí upraveného koryta řeky, se poprvé konaly vánoční trhy. Ty přinesly návštěvníkům pohodovou atmosféru v...

V celkem dvaceti úsecích na dvanácti ulicích ve Starých Hodolanech plánuje olomoucký magistrát upravit řešení dopravy s cílem vylepšit průjezdnost a omezit parkování na místech, na nichž není možné vozidla odstavovat. Úpravy se mají podle plánu města dotknout ulic Tovačovského, Smrčkova, Geislerova, Sladkovského, Tyršova, Bartošova, Táborská, Želivského, Řezníčkova, Fügnerova, Purkyňova a Šafaříkova. V mapě červeně vyznačené úseky se změní v jednosměrky. Osm zeleně vyznačených úseků bude obousměrných, ale nebudou zde moct být zaparkovaná auta na neschválených stáních.  

Vyznačení změn v dopravě v olomoucké městské části Staré Hodolany a Bělidla. Zdroj: olomouc.eu

Opatření zasáhne ulice Trocnovská, Rejskova, Farského, Lermontovova, Purkyňova, Příčná, Chelčického a Fügnerova. Úpravy ve Starých Hodolanech, včetně zjednosměrnění některých ulic, mají řidičům poskytnout přibližně 93 legálních parkovacích míst pro možnost řádného parkování,“ říká mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá s tím, že pro zavedení úpravy se již vyslovili zástupci příslušné komise místní části. Obdobně podpořila plán na změny také komise části Nové Hodolany.

Je podle vás vhodné upravit ulice v Olomouc-Hodolanech na jednosměrky pro zlepšení dopravní situace a parkování?

Celkem hlasovalo216 čtenářů

Zjednosměrnění se tak má týkat také části ulice Černá cesta. Tím vznikne 14 parkovacích míst, naopak v návazném úseku budou opět nelegální stání pro vozidla zredukována. Novou variantu provozu a parkování připravuje město také v další rezidenční zóně přetížené zaparkovanými auty – v sousedství Masarykovy třídy dojde k úpravě uspořádání na části Zeyerovy ulice, kde vozy nyní stojí po obou stranách vozovky, obdobně jako v dalších ulicích této části města. „Mezi Masarykovou třídou a Blanickou ulicí, dojde v důsledku úprav, které mají zajistit lepší průjezdnout ulic, ke zrušení 13 nelegálních parkovacích míst. Realizace navrhovaného opaření je nezbytná s ohledem na zachování obousměrného provozu,“ podotkla mluvčí Štědrá.

Návrhy změn už podle zástupců radnice prošly konzultacemi s komisemi místních částí, v další fázi příprav město bude sbírat také názory a poznatky od široké veřejnosti. „Občané je mohou zasílat do středy 20. prosince 2023 na e-mail odboru dopravy mmol.odur@olomouc.eu,“ doplnila Radka Štědrá.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, parkování, ulice, Hodolany, Černá cesta, Zeyerova, jednosměrky, změna dopravy, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednosměrky a zrušená i nová parkovací stání. Doprava v části Olomouce má projít změnou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.