Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

První část D48 z Bělotína směrem na Nový Jičín je v provozu. Výrazně se zvýší bezpečnost dopravy

Řidičům dnes začal sloužit zhruba pětikilometrový úsek dálnice D48 na hlavním silničním tahu mezi Bělotínem na Přerovsku a Novým Jičínem, který vznikl rekonstrukcí původní silnice I/48. Výrazně se zvýší bezpečnost dopravy a plynulost automobilového provozu.

"Nyní je to klasická dálnice se stotřicetikilometrovou rychlostí, která je výrazně bezpečnější než původní řešení," řekl ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Stavba třináctikilometrové části D48 z Bělotína do Šenova u Nového Jičína je rozdělena do dvou úseků. První je mezi Bělotínem a Dubem a druhý mezi Palačovem a Šenovem. Druhá část bdue hotová až příští rok. Stavba čtyřkilometrového úseku mezi Dubem a Palačovem, která obě části D48 propojí, je součástí projektu stavby I/35 Lešná - Palačov. Poslední část D48 z Nového Jičína do obce Rybí v délce 3,8 kilometru se připravuje, plány počítají s její výstavbou v letech 2025 až 2028. Poté bude dálnice D48 kompletní.

Technický stav a parametry původní čtyřpruhové silnice I/48 mezi Bělotínem a Novým Jičínem podle odborníků dlouho nevyhovovaly hustotě automobilového provozu a požadavkům na bezpečnost. Silnici podle Mátla chyběl střední dělící pás i krajnice pro nouzové odstavení vozidla, kvůli čemuž zde v minulosti vzniklo několik tragických nehod. Situaci se na části silnice podařilo zlepšit až po instalaci lanových svodidel na rozhraní protisměrných jízdních pruhů. Díky přestavbě silnice I/48 na dálnici bude odstraněno riziko vjetí automobilu do protisměru, ať už z důvodu nepozornosti či hazardování řidiče při předjíždění.

Dálnice D48 je důležitou dopravní tepnou , která spojuje jižní část Moravskoslezského kraje se střední Moravou a Polskem. Dálnice D48 je součástí transevropské silniční sítě TEN-T a mezinárodní silnice E462 z Brna přes Český Těšín do Krakova.

Stavbaři bourají dva a půl kilometru nové dálnice D48. Vadný beton by nevydržel zimní ošetření

Dva a půl kilometru nově budované dálnice D48 na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje nedaleko bourají stavbaři nedaleko Bělotína. Laboratorní zkoušky odhalily, že betonová vrstva nemá potřebné parametry a za několik let chemického...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR/Radek Mátl

Štítky D48, dálnice, otevření, stavba, Bělotín, Nový Jičín, doprava, silnice, Moravskoslezský kraj, Přerov, Radek Mátl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První část D48 z Bělotína směrem na Nový Jičín je v provozu. Výrazně se zvýší bezpečnost dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.