Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Obyvatelé Litovle se dočkali. V lednu začne fungovat nový autobusový terminál s moderní technologií

Obyvatelé Litovle na Olomoucku se dočkali, v lednu se otevře nový dopravní terminál, který stavbaři vybudovali na místě starého autobusového nádraží. Oprava se protáhla kvůli průtahům s úředním povolením, a stavbaři se tak mohli pustit do práce až letos v létě. Modernizace přišla zhruba na 40 milionů korun.

"Na autobusovém nádraží vedle nádraží vlakového mají cestující k dispozici osm odjezdových stání, tři stání na výstup a moderní výpravní budovu se zázemím pro cestující i řidiče," uvedla radnice na webu města. Nástupní stanoviště jsou opatřena přístřešky, což na původním nádraží chybělo, a lidé se tak často neměli kam schovat před nepřízní počasí. Na místě jsou nové označníky zastávek i moderní informační systém včetně zabezpečení a kamer.

Investorem byla společnost ČSAD Ostrava, nový terminál nahradí původní autobusové nádraží, které v Litovli sloužilo od 60. let minulého století.

V nové výpravní budově cestující najdou čekárnu, sociální zázemí a také informační kancelář, která na původním autobusovém nádraží nebyla. Čekárna pojme zhruba 15 lidí, je klimatizovaná a pokryta WI-FI signálem. Ve zbytku budovy je zázemí pro řidiče autobusů. Příprava rekonstrukce nádraží v Litovli začala roce 2020, kdy se zároveň přesunulo autobusové nádraží do náhradních prostor v Příčné ulici.

Společnost ČSAD Ostrava provozuje v Olomouckém kraji autobusová nádraží také v Olomouci, Uničově, Hranicích, Jeseníku a Šumperku. Autobusový terminál v Šumperku byl před časem modernizován, jeho rekonstrukce stála 169 milionů korun. Podle zástupců města jde nyní o jedno z nejmodernějších autobusových nádraží v zemi. Tvůrci projektu mysleli i na zázemí - včetně zelené střechy, ochlazování a rosení nástupišť v horkých dnech i klimatizované výpravní budovy.

Papírové jízdenky na autobusy a vlaky v Olomouckém kraji podraží. Úspornější variantou je aplikace

Část cestujících si v příměstské autobusové dopravě i na regionální železnici v Olomouckém kraji od nového roku připlatí. Od 1. ledna dojde k navýšení tarifů jízdného pro klasické papírové jízdenky o přibližně patnáct procent, naopak v...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Litovel, autobusové nádraží, stavba, technologie, Olomoucký kraj, Šumperk, ČSAD Ostrava, Olomouc, Uničov, Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Litovle se dočkali. V lednu začne fungovat nový autobusový terminál s moderní technologií  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.