Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Bronz pro Olomouc. Vánoční tramvaje z Hané uspěly v tradiční anketě

, aktualizováno 4. ledna 2024, 11:39

Na pomyslné stupně vítězů v anketě o nejhezčí vánoční tramvaj dojely svátečně dekorované soupravy z Olomouce. V konkurenci 28 evropských měst obsadily vozy z hanácké metropole třetí příčku, v tradičním hlasování serveru mhd86.cz tak vylepšily dosavadní maximum v podobě loňského šestého místa.

V letošním ročníku ankety na webu mhd86.cz sbíraly hlasy soupravy z osmadvaceti měst, mezi nimi také svátečně upravené tramvaje dvou typů z Olomouce. „Vánočně nazdobený vůz T3 se v adventní době stal už tradiční součástí olomouckých ulic, od roku 2021 k němu přibyla souprava vozů EVO. Letos se všechny vánoční tramvaje kromě světýlek dočkaly i tematického polepu,“ komentovala vylepšení olomouckých tramvají mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová.

Papírové jízdenky na autobusy a vlaky v Olomouckém kraji podraží. Úspornější variantou je aplikace

Část cestujících si v příměstské autobusové dopravě i na regionální železnici v Olomouckém kraji od nového roku připlatí. Od 1. ledna dojde k navýšení tarifů jízdného pro klasické papírové jízdenky o přibližně patnáct procent, naopak v...

V minulém ročníku zvítězilo severomaďarské město Miškovec, kde tramvaj typu ČKD Tatra KT8D5  slavila triumf i v aktuální edici ankety. Druhé místo obsadily tramvaje z Plzně, kde museli dokonce nazdobit v průběhu adventu další soupravu, do původní vánoční tramvaje totiž nabouralo nákladní auto. Dopravní podnik města Olomouce nechal tentokrát ozdobit moderní tramvaje vyobrazením zimní krajiny a starší vůz T3 se převlékl polepem do červeného svetru. V hlasování veřejnost podobu souprav z hané ocenila, Olomouc podruhé v řadě poskočila o tři místa a dostala se až na bronzovou příčku. Předčila tak například Ostravu, Prahu, Budapešť či Bratislavu.

„Umístění nám udělalo radost, děkujeme všem Olomoučákům i dalším hlasujícím, kteří naše tramvaje v anketě podpořili. A už nyní začneme přemýšlet, jakou výzdobu připravíme v roce 2024,“ prohlásil předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.

Vánoční tramvaje budou v provozu ještě do Tří králů, tedy 6. ledna. „Vánoční souprava tramvajových vozů typu EVO1 jezdí na lince číslo 4 a vánoční tramvaj typu T3 RP jezdí v pracovní dny na lince číslo 2 a v dny pracovního klidu na lince číslo 7,“ připomněla mluvčí Sýkorová.

Jak se vám líbí výzdoba vánočních tramvají v Olomouci pro rok 2023?

Celkem hlasovalo275 čtenářů

Anketa probíhala od 13. prosince 2023 do 2. ledna 2024, celkově se do ní zapojilo 17 208 unikátních čtenářů.

TOP 10 vánočních tramvají 2023
1. Miskolc (H)
2. Plzeň (CZ)
3. Olomouc (CZ)
4.  Ostrava (CZ)
5. Poznań (PL)
6. Budapest (H)
7. Praha (CZ)
8. Bratislava (SK)
9. Osijek (HR)
10. Debrecen (H)
Zdroj: mhd86.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Daniel Berka, Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Doprava, tramvaj, vánoce, vánoční tramvaj, anketa, hlasování, Dopravní podnik města Olomouce, DPMO, Olomouc

Bronz pro Olomouc. Vánoční tramvaje z Hané uspěly v tradiční anketě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.