Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Půl kilometru za sto milionů. Obnova sesunuté silnice na Šumpersku potřebovala unikátní řešení

Po takřka třech letech se v závěru minulého roku podařilo dokončit obnovu silničního spojení do Hanušovic na Šumpersku. Silnici v roce 2021 výrazně poškodil sesuv půdy a nové řešení si vyžádalo posun komunikace do nové trasy a také úpravu koryta řeky Moravy. Náročná rekonstrukce přišla Olomoucký kraj na více než 100 milionů korun.

Lidé z třítisícových Hanušovic a také z okolních obcí po sesuvu půdy pod silnicí II/369 museli při svých cestách od roku 2021 využívat dlouhé náhradní trasy, případně projíždět v kyvadlovém režimu přes stavbu nového 440 metrů dlouhého úseku. Ten vyšel kvůli mimořádným technickým i ekologickým opatřením na 103 milionů korun. Celou částku uhradil kraj ze svého rozpočtu bez dotační podpory.

„Opravená cesta je jednou z páteřních komunikací na Hanušovicku. Proto byl tento projekt pro naše hejtmanství tak důležitý. Kvalitní dopravní infrastruktura je totiž jedním z předpokladů dalšího rozvoje severní části Olomouckého kraje,“ vysvětlil hejtman Josef Suchánek (STAN), který má od konce loňského roku v gesci také oblast dopravy.

ANKETA: Parkování na Svatém Kopečku je levnější. Olomoučané, kteří sem jezdí na výlety, nezaplatí majlant

Parkování na Svatém Kopečku u Olomouce, kam řada Olomoučanů jezdí na výlety nebo procházky, je od ledna levnější. Na vyhledávaných lokalitách v Radíkovské nebo U Macků řidiči mimo sezonu nezaplatí nic nebo jen dvacet korun, připravit si však musí...

Silnici bylo nutné umístit v lokalitě mezi příkrým svahem a řekou Moravou. Nová trasa je mírně posunutá, paradoxně ještě v nižší poloze, než kudy vedla původní komunikace. Životnost nového úseku má zajistit nová opěrná zeď, zárubní zídka, řada propustků, žlabů i přeložení části koryta Moravy. „Před započetím samotných prací byl proveden záchranný odlov a transfer ryb v místě provádění prací a po celou dobu stavby byl prováděn biologický dozor,“ přiblížil hejtman s tím, že vypořádání ekologických požadavků stavbu posunulo o více než rok. „Zároveň se ovšem jedná o stavbu, která pohled přírody a životního prostředí zohlednila maximálně. Odborníci z biologického dozoru mně dokonce řekli, že je to tam v mnoha ohledech lepší, než byl původní stav,“ zmínil Suchánek. Dalším faktorem, který posunul výstavbu, byla podle hejtmana nakonec neúspěšná snaha získat pojistné plnění na havárii původní silnice.

„Stromy, které během stavby padly za oběť těžkým strojům, nahradí nová zeleň. Dřeviny ozdobí ulice a další veřejné plochy v sousedních Hanušovicích v rámci projektu náhradní výsadby,“ doplnila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky Doprava, silnice, oprava, rekonstrukce, investice, Hanušovice, Olomoucký kraj

Půl kilometru za sto milionů. Obnova sesunuté silnice na Šumpersku potřebovala unikátní řešení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.