Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Most na průtahu Olomoucí ozdobily středověké kresby. Silničáři spolupracují s mladými umělci

Most na průtahu Olomoucí nyní ozdobila série středověkých kreseb. Ředitelství silnic a dálnic se domluvilo s mladými umělci, kteří se sami nabídli. Podobné kresby lesních zvířat na mostu na obchvatu Zvole na Šumpersku v minulosti vzbudily obdiv a nadšení místních obyvatel.

"Další schválená tvorba vznikla za tři dny pod silnicí I/35 v Olomouci. Je to důkaz legálního a rozumného malování, které vytvořilo sedm lidí s uměleckými sklony. Inspirací se stal středověk, rytíři a draci. Jiné části mostu nabízí plochy pro volný styl a další ohlášené realizace, které nemusí být poslední," uvedl Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Skupina sedmi malířů se silničářům sama ozvala. "Uváděli, že je to baví, že to dělají už půlku svého života a že se inspirují v Evropě. Nám to přišlo jako dobrý nápad, který hezky vyšel," podotkl Mazal. Ostatní plochy pod mostem zdobí nenápadité a v řadě případů rovnou škaredé sprejerské výtvory.

Netradiční umělecké dílo zkrášlilo před časem také most na obchvatu Zvole na Šumpersku. Pod silnicí I/44 vznikla malba inspirovaná životem lesních zvířat. Most leží na silnici mezi Mohelnicí a Zábřehem a pod ním vede hojně využívaná cesta do Vlachovského dolu.

"Je to vlastně cesta do lesa, kde jsou myslivci a bývají tam různé akce. Lidé tudy chodí také hodně na procházky. Místní Okrašlovací spolek napadlo most pomalovat, původní představa byla o nějaké kytičce, mráčku, sluníčku, zajíčkovi. Když přišel návrh, tak jsme si z toho všichni sedli na zadek. Obyvatelé jsou nadšení a obec také," popsal starosta Lukavice Vladimír Velický.

Kresby lesních zvířat na mostě u Vlachova budí nadšení. Obec chce s malbami pokračovat i příští rok

S nadšením přivítali obyvatelé Lukavice a okolních obcí na Šumpersku velkoplošné kresby, které ozdobily most pod hlavní silnicí u Vlachova. Za celou akcí stojí zdejší okrašlovací spolek, obec Lukavice již přemýšlí o tom, že by nechala pomalovat...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky Olomouc, kresba, most, průtah, středověk, silnice, sprejer, Ředitelství silnic a dálnic, styl, Zvole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Most na průtahu Olomoucí ozdobily středověké kresby. Silničáři spolupracují s mladými umělci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.