Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kresby lesních zvířat na mostě u Vlachova budí nadšení. Obec chce s malbami pokračovat i příští rok

S nadšením přivítali obyvatelé Lukavice a okolních obcí na Šumpersku velkoplošné kresby, které ozdobily most pod hlavní silnicí u Vlachova. Za celou akcí stojí zdejší okrašlovací spolek, obec Lukavice již přemýšlí o tom, že by nechala pomalovat také druhou stranu mostu.

"Netradiční umělecké dílo zdobí most na obchvatu Zvole, pod  silnicí I/44 vznikla malba inspirovaná životem lesních zvířat. Projekt ukázal možnost osvěžení pohledových ploch železobetonové dopravní stavby, je unikátní v celém Olomouckém kraji," potvrdil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Za celou akcí stojí lukavický okrašlovací spolek, který chtěl vylepšit most a dozvěděl se o dílech street artového umělce Michala Filáka. Most leží na silnici mezi Mohelnicí a Zábřehem, pod ním vede hojně využívaná cesta do Vlachovského dolu. "Je to vlastně cesta do lesa, kde jsou myslivci a bývají tam různé akce. Lidé tudy chodí také hodně na procházky. Okrašlovací spolek napadlo most pomalovat, původní představa byla o nějaké kytičce, mráčku, sluníčku, zajíčkovi. Když přišel návrh, tak jsme si z toho všichni sedli na zadek. Obyvatelé jsou nadšení a obec také," popisuje starosta obce Lukavice Vladimír Velický.

FOTOGALERIE: Festival pouličního umění rozzářil v Olomouci sídlištní kotelny i zašlé basketbalové hřiště

Sídliště, studentské koleje i továrnu na okraji města ozvláštnila díla výtvarníků při letošním ročníku olomouckého Street Art Festivalu. Kromě vertikálních murálů měla letos i premiéru i malba horizontální. A to na hřišti v Bieblově ulici, kde...

Malba přišla na 85 tisíc korun a podle starosty má i výchovný efekt. "Děti vidí, jak vypadá zajíc, veverka nebo jezevec, se kterými se mohou potkat v lese," vysvětlil starosta. 

Obec chce příští rok pokračovat i na druhé straně mostu. O finanční podporu by tentokrát požádala okolní obce a také Ředitelství silnic a dálnic. "Na druhé straně by mohlo bát například téma vodní svět nebo brouci. Chtěli bychom uspořádat i sbírku, lidé by určitě okrašlovacímu spolku přispěli," předpokládá starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky kresba, streetart, malba, most, Vlachov, Olomoucký kraj, Lukavice, okres Šumperk, silnice, Ředitelství silnic a dálnic, umělecké dílo, Mohelnice, Zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kresby lesních zvířat na mostě u Vlachova budí nadšení. Obec chce s malbami pokračovat i příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.