Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kruhová křižovatka na příjezdu do Šumperka bude hezčí. Město vypsalo soutěž na její oživení

Frekventovaná kruhová křižovatka na hlavním příjezdu do Šumperka od Zábřehu a Olomouce bude hezčí. Město vypsalo soutěž na její oživení, prostor uvnitř křižovatky by mělo zkrášlit vybrané umělecké dílo. Uzávěrka pro podávání návrhů je v polovině března.

Město Šumperk pojmenovalo výtvarnou soutěž na zkrášlení kruhové křižovatky názvem Intervence Šumperk. Cílem je vytvoření uměleckého díla, které oživí prostor na jihozápadním okraji města na okružní křižovatce na hlavním příjezdu do Šumperka.

"Máme tu unikátní prostor velkého kruhového objezdu, který je nyní stavebně nevyužitý a nabízí zajímavou příležitost pro umělecké ztvárnění," uvedl městský architekt Ivo Tuček. "Hledáme originální řešení, která promění tento prostor v pomyslnou bránu do města a stane se hrdým symbolem Šumperka," dodal místostarosta Šumperka Karel Hošek (STAN a TOP 09).

Soutěž je pod patronací České komory architektů a bude anonymní. "Věříme, že architektonická soutěž je ideálním způsobem, jak vybrat nejlepší návrh. Hlavním kritériem je kvalita a originalita," popsal místostarosta.

Uzávěrka soutěže je 13. března, výsledky budou vyhlášeny v průběhu dubna. Porota je složena z renomovaných architektů a umělců. "Těšíme se na širokou škálu nápadů od talentovaných umělců, zároveň s majiteli okolních pozemků řešíme omezení vizuálního smogu, a doufáme, že se obě iniciativy podaří sladit," věří Hošek.

Obchvat Zábřehu už má územní povolení. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve až na konci desetiletí

Olomoucký krajský úřad vydal územní rozhodnutí pro obchvat Zábřehu na Šumpersku. Po nedávno otevřeném ochvatu Bludova to bude další klíčový moment pro bezproblémovou jízdu z centrální části kraje do Šumperka a Jeseníků. Jezdit se zde ovšem bude...

Ohodnoť článek

Foto Město Šumperk

Štítky soutěž, dílo, umělec, příjezd, Šumperk, kruhový objezd, rondel, Česká komora architektů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

vysázet tam stromy a pěkné dřeviny - vyřešeno. Cokoli jiného tam bude jen kus železa nebo šutru :)

Středa, 31. ledna 2024, 08:53Odpovědět

Kruhová křižovatka na příjezdu do Šumperka bude hezčí. Město vypsalo soutěž na její oživení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.