Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Olomouc připravuje do provozu další radary, brzy bude měřit rychlost na rušné Přerovské ulici

, aktualizováno 6. března 2024, 13:45

Radary začnou v následujících týdnech kontrolovat dodržování nejvyšší povolené rychlosti na frekventované Přerovské ulici v Olomouci. V krajském městě tak půjde o třetí stále měřený úsek. Ukázněnost řidičů hlídá stejná technologie také v městských částech Chomoutov a Chválkovice, za první měsíc fungování měřičů vystavil magistrát pokuty v celkové hodnotě přes jeden milion korun.

Specializovaná firma instalovala na začátku března stacionární radary na Přerovské ulici v Olomouci, technologie podle mluvčí olomouckého magistrátu Radky Štědré přejde do provozu pro měření rychlosti projíždějících vozidel od 1. dubna. Podle sčítání dopravy z roku 2020 projíždí touto částí silnice I/55 přes 14 tisíc vozidel každý pracovní den.

Už více než dva měsíce probíhá automatizovaná kontrola dodržování nejvyšší povolené rychlosti ve Chválkovicích na ulici Švábinského a v Chomoutově na ulici Dalimilova. „V Chomoutově se jedná o kombinované měření rychlosti. To znamená, že radary zaznamenávají nejen úsekovou rychlost, ale zároveň také okamžitou rychlost na vjezdu i výjezdu z měřeného úseku. To by mělo výrazně přispět ke zklidnění provozu, čehož se dlouhodobě dožadovali občané těchto místních částí Olomouce,“ komentovala mluvčí radnice. Ve Chválkovicích a nově i na Přerovské jsou radary uzpůsobené pro okamžité měření rychlosti.

Křižovatka v Brněnské by mohla dostat další rameno směrem na Povel. Olomouc už má územní studii

Světelná křižovatka na Brněnské výpadovce by v budoucnu mohla dostat další rameno směrem na sídliště Povel. Olomouc už schválila územní studii, nyní probíhají jednání o výkupu pozemků. Investice okolo 140 milionů korun by měla zásadně zlepšit...

Jen za měsíc leden předala městská policie olomouckému magistrátu k řešení přibližně 1400 přestupků. „Za těchto detekovaných 1400 přestupků předepsal v lednu správní orgán pokuty v souhrnné výši asi 1,1 milionu Kč. Přestože takzvané výzvy k úhradě určené částky jsme začali rozesílat teprve 8. ledna a ve všech případech musela nejprve uplynout třicetidenní lhůta pro uhrazení pokuty, přibližně polovina pokut ve výši 600 tisíc korun už byla uhrazena na účet města,“ přiblížila Radka Štědrá.

Ze statistik přestupků dvou měřených úseků vyplývá, že nejvíce překračovali řidiči rychlost o 10 až 19 km/h, podle zákona o silničním provozu je v těchto případech pevně stanovená pokuta ve výši 750 korun. „Dalších asi 200 přestupků bylo v kategorii překročení o 20 až 39 km/h s pevně stanovenou sazbou 1250 korun. Radary ovšem zachytily v lednu i sedm hříšníků, kteří rychlost v obci překročili o více než 40 kilometrů v hodině, nejvyšší naměřená rychlost, konkrétně v Chomoutově, byla 110 km/h,“ upřesnila mluvčí s tím, že za takto vysoké překročení rychlosti se v příkazním řízení uděluje provozovateli vozidla, či případně sdělenému řidiči, pokuta v rozmezí 7 až 25 tisíc korun. V případě stanovení řidiče znamená překročení rychlosti o více než 40 kilometrů v hodině také zákaz řízení minimálně na šest měsíců.

V únoru už došlo k výraznému poklesu počtu přestupků, magistrát jich za druhý měsíc roku eviduje necelou tisícovku. V nejsevernější městské části Olomouc – Chomoutově místní lidé doufají ve větší bezpečí v oblasti vytížené silnice procházející obcí. „Snad se řidiči naučí jezdi tak, jak se má. Zatím je složité vyhodnocovat, jestli se doprava zklidnila, asi by se musel udělat nějaký průzkum. Máme pouze informaci, že v Chomoutově je významný počet překročení rychlosti. Je pro nás důležité, že radary už v naší městské části jsou, na problém s dopravou jsme neustále poukazovali. Disciplína řidičů se zatím nezměnila, že by třeba zastavili před přechodem pro chodce, to nepozoruji. Ale to je zase jiná věc,“ podotkla předsedkyně Komise městské části Chomoutov Barbara Omelková.

Vítáte automatickou kontrolu dodržování rychlosti na silnicích v Olomouci?

Celkem hlasovalo2456 čtenářů

V následujících měsících je v plánu i osazení měřičů na Okružní ulici, která představuje rušnou spojnici městských částí Tabulový Vrch, Nová Ulice a Neředín. Zde by měly restriktivní systém fungovat od začátku července. Další kontrolovaná místa mají navíc přibývat i v budoucnu. „Lokality se volí na základě požadavků komisí městských částí a po konzultacích s Policií ČR. Kromě toho se na nás obrací i další obce spadající pod obec s rozšířenou působností Olomouc, jako jsou třeba Dolany, Kožušany-Tážaly nebo Mrsklesy,“ poznamenala na závěr mluvčí Štědrá.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, měření rychlosti, radar, auto, městská policie, úsekové měření, rychloměr, radary, Olomouc, Chomoutov, Holice, Chválkovice, Okružní, Přerovská, radar Přerovská, radary Přerovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc připravuje do provozu další radary, brzy bude měřit rychlost na rušné Přerovské ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.