Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přerov čaruje se semafory. Někde trvale svítí červená, a noční průjezd městem je přitom plynulejší

Noční průjezd Přerovem je od nynějška plynulejší. Radnice nechala seřídit semafory na některých křižovatkách na průtahu městem, kde už řidiči nebudou muset zastavit, pokud nepřekročí povolenou rychlost a nebude jim nic bránit v jízdě. Paradoxně zde přitom trvale svítí červená.

Úprava se týká frekventované křižovatky ulic Velké Novosady, Komenského a Kojetínská. "Došlo k úpravě z režimu blikavá oranžová do červené. Celočervená je takový stav, kdy na žádné signální skupině nesvítí volno a vozidla si tento signál vyvolají pomocí detektorů na vjezdech do křižovatky, chodci pak tlačítky pro chodce," objasnil změnu náměstek primátora Přerova pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Vozidlo, které do křižovatky přijíždí, je monitorováno kamerami, a pokud řidič dodržuje povolenou rychlost, tak plynule a bez zastavení projede křižovatkou. "Tím se zvýší bezpečnost a zároveň dojde k omezení překračování rychlosti. Navíc konkrétně v této křižovatce nebylo při výjezdu vozidla z ulice Komenského směrem na průpich dostatečně dobře vidět, takže řidiči museli najet co nejblíže do křižovatky. A to je také tímto opatřením ošetřeno," dodal náměstek Navrátil.

Naopak křižovatka v úseku průpich a Kramářova přešla z režimu blikavá oranžová do režimu trvalá zelená. "Trvalá zelená znamená, že na hlavní komunikaci svítí stále zelená a na vedlejších vjezdech či na přechodu pro chodce svítí trvale červená, dokud chodec, který chce komunikaci přejít, nestiskne tlačítko, aby mohl přejít," popsal Navrátil.

Nový režim světel už začal fungovat, radnice nyní sleduje první ohlasy. "Reagovali jsme nejen na naše zkušenosti s průjezdem městem, ale také na četné připomínky řidičů a občanů," uvedl v tiskové zprávě vedoucí odboru majetku města Přerova Alexandr Salaba.

Křižovatku u Lidlu na Velkomoravské čeká rekonstrukce. Místní doufají ve vyladění semaforů

Desítky milionů korun zamíří v letošním roce do rekonstrukce rušné křižovatky na průtahu Olomoucí na průsečíku ulic Schweitzerova a Velkomoravská v městské části Povel. Dopravně vytížená lokalita je podle zástupců města již v nevyhovujícím stavu,...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky průjezd, průtah, noc, semafor, červená, zelená, doprava, křižovatka, rychlost, Přerov, Tomáš Navrátil, ANO 2011, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov čaruje se semafory. Někde trvale svítí červená, a noční průjezd městem je přitom plynulejší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.