Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Křižovatku u Lidlu na Velkomoravské čeká rekonstrukce. Místní doufají ve vyladění semaforů

Desítky milionů korun zamíří v letošním roce do rekonstrukce rušné křižovatky na průtahu Olomoucí na průsečíku ulic Schweitzerova a Velkomoravská v městské části Povel. Dopravně vytížená lokalita je podle zástupců města již v nevyhovujícím stavu, místní doufají také ve zlepšení situace pro chodce.

Tramvajová trať v Hodolanech potřebuje modernizaci. Vyšla by na stovky milionů

Vedení Olomouce a olomouckého dopravního podniku se zabývá otázkou potřeby nutné rekonstrukce tramvajové trati v městských částech Hodolany, Bělidla a Pavlovičky. Bez potřebného zásahu může být úsek v provozu už jen přibližně pět let. Náklady na...

Plán investic olomoucké radnice pro rok 2024 zahrnuje také rekonstrukci frekventovaného křížení ulic Velkomoravská a Schweitzerova. Podle primátorova náměstka Miloslava Tichého (ANO) městská rada schválila zahájení výběrového řízení. Právě vysoutěžení zhotovitele přinese důležitá upřesnění termínu, podoby uzavírek či výsledné ceny. Ta se nyní přepokládá na úrovni 25 milionů korun, přibližně 13 milionů korun by měla pokrýt dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Křižovatka projde v letních měsících nutnou opravou, zejména osvětlení a světelná signalizace jsou již v havarijním stavu. Také bude zajištěna větší míra bezpečnosti pěších a cyklodopravy,“ komentuje náměstek Tichý.

Podle předsedkyně Komise městské části Povel Zuzany Martynkové ze sídlištní zóny za křižovatkou odjíždí každý den v několika dopravních špičkách stovky aut a řidiči se zde potýkají s dlouhými frontami. „Zdá se, že nově postavená tramvajová trať automobilovému provozu moc neulevila, neboť návyky našich spoluobčanů favorizují osobní přepravu. V předmětné křižovatce dochází k permanentním zácpám, problém představuje především odbočovací pruh ze Schweitzerovy směrem doleva na Velkomoravskou. Auta odbočující vlevo totiž blokují průjezd aut směřujících rovně či doprava,“ popisuje Zuzana Martynková. Ta současně upozorňuje i na dopravní nehody, které způsobují komplikace v provozu na dlouhém úseku páteřní silnice I/35.

Olomouc vydala seznam letošních staveb, omezení se dotkne Okružní či Velkomoravské

Hned několik rozsáhlý oprav silnic, chodníků, autobusových zastávek či veřejného osvětlení připravuje na letošní rok olomoucký magistrát. Na tyto zakázky vyčlenila radnice 130 milionů korun. Další stavební práce v ulicích pak budou financované z...

Před necelými dvěma lety žádala komise městské části také úpravu signálního plánu křižovatky, na rušné pěší spojnici mezi sídlištěm a centrem města lidem nevyhovuje nastavení semaforů. Podle stanoviska odboru dopravy a územního rozvoje olomouckého magistrátu tento nedostatek bude možné řešit až právě s rekonstrukcí světelné křižovatky. „Chodci při přecházení mají nesesynchrovanou zelenou, kdy nelze přejít celou křižovatku najednou, což by bylo vhodné upravit přečasováním,“ potvrzuje předsedkyně KMČ Povel.

Kromě úprav intervalů pro přecházení se má situace zlepšit i pro řidiče na průtahu, tedy Velkomoravské ulici. „Nové semafory zajistí lepší propustnost křižovatky a koordinaci s křižovatkou s ulicí Rooseveltova, která v současnosti chybí,“ objasnil Miloslav Tichý.

„Vyřešit kapacitně tuto křižovatku bude velká dopravní výzva, neboť bude vyžadovat rozsáhlé úpravy komunikace. Pěvně věřím, že pokud k ní dojde, neskončí jako úprava křižovatky na ulici Zikova, která je změtí semaforů a pruhů,“ dodává předsedkyně Martynková s připomenutím předloni přebudované nedaleké křižovatky, kterou od té doby prochází i tramvajová trať či více cyklostezek.

Společně s křižovatkou na Velkomoravské plánuje město za dalších přibližně 17 milionů korun opravovat ulici Schweitzerova až po křižovatku s ulicí Zikova a to včetně autobusových zastávek a veřejného osvětlení, pro které je v rozpočtu vyčleněno 3,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, oprava, modernizace, rekonstrukce křižovatky, křižovatka Velkomoravská, křižovatka Schweitzerova, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Sódruzi! už za komóšu tam stály rozvaděče s relátkama a antenkó! takže si mluvite o něčem, co tam už 40 let bylo !

Neděle, 3. března 2024, 11:15Odpovědět

Křižovatku u Lidlu na Velkomoravské čeká rekonstrukce. Místní doufají ve vyladění semaforů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.