Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Až dvojnásobek cestujících. Novou podobu dopravního terminálu v Hranicích určí architektonická soutěž

Až dvojnásobný počet cestujících by mělo v budoucnu odbavovat nádraží v Hranicích, které se má stát jedním z klíčových dopravních uzlů klasické i vysokorychlostní železnice na Moravě. Správa železnic a vedení města rozvíjí koncept vytvoření společného dopravního terminálu, který bude sloužit jak pro vlakovou, tak i autobusovou dopravu. Vhodnou cestu jak lokalitu proměnit, má ukázat architektonická soutěž.

Novou podobu lokality autobusového a vlakového nádraží v Hranicích určí architektonická soutěž, která shromáždí odborné návrhy a následně je posoudí komise. „Soutěž je vyhlášená jako anonymní, jednofázová a otevřená. Její účastníci mají za úkol zpracovat architektonicko-urbanistický návrh nového terminálu Hranice na Moravě a souvisejících objektů. Tyto stavby budou koordinovány s úsekem vysokorychlostní trati VRT Moravská brána spojujícím Brodek u Přerova s Ostravou,“ objasnila Nela Eberl Friebová, mluvčí Správy železnic.

Ve svých návrzích se tak účastníci budou vypořádávat s budovou terminálu, která bude sloužit pro vlakové i autobusové nádraží. Její součástí jsou také přístupy na nástupiště a parkoviště. „Na přilehlém autobusovém nádraží budou architekti kromě nástupiště a jeho zastřešení řešit také místa pro nabíjení autobusů a jejich odstavení. Určí rovněž podobu veřejného prostranství a zeleně v okolí terminálu,“ uvedla mluvčí Správy Železnic.

Vedení Přerova žádá pro vysokorychlostní trať vybudování tunelu. Dopisem osloví ministra

Dopisem adresovaným ministru dopravy Martinu Kupkovi (ODS) chtějí přerovští radní apelovat na úpravu trasy vysokorychlostní železniční trati, která má v budoucnu vést katastry místních částí Vinary, Čekyně a Předmostí. Vedení Přerova žádá...

Podle starosty Hranic Daniela Vitonského (ANO) se město přestavbě dopravních terminálů věnuje dlouhodobě, již rozpracované projekty se ale nakonec neuskutečnily, a to právě kvůli informaci o plánech státu na vybudování vysokorychlostní trati. Ta zahrne i výraznou proměnu hranického nádraží. „Nový terminál bude mít vliv na dopravu v celých Hranicích. V současné době hranické nádraží obslouží asi pět tisíc lidí denně. V budoucnu, až tu budou nájezdy a sjezdy na vysokorychlostní trať, tak by to mělo být podle odhadů až deset tisíc lidí denně. Ti se budou muset k nádraží nějak dostat a už teď bývá situace v dopravních špičkách hodně komplikovaná. Komunikace jsou společné i pro průmyslové zóny, kde pracuje další tři až čtyři tisíce lidí,“ upozornil starosta. Právě i navazující okolní oblastí by se měli architektonické kanceláře zabývat v takzvané ideové části, která řeší i území mezi nádražím a plánovaným silničním obchvatem Hranic. „Cílem je přirozeně propojit nové nádraží s městem, identifikovat další potenciál okolí a připravit se tak na jeho budoucí rozvoj,“ podotkla mluvčí Nela Eberl Friebová.

Za malou budovou současného autobusového nádraží by podle starosty měla vyrůst úplně nová výpravní budova, která bude společná jak pro vlaky, tak pro autobusy. Stávající objekt autobusového nádraží půjde k zemi a dispozice pro autobusy by se měla rozšířit ještě o další nástupní hranu. Místo železniční nádražní budovy a přilehlého parkoviště by pravděpodobně měl vzniknout parkovací dům.

Příjem návrhů do architektonické soutěže potrvá do konce května a poté bude následovat jejich posouzení komisí. Podle Vitonského by budování dopravního terminálu měla předcházet realizaci záměru vysokorychlostní železnice. „Měla by to být nultá etapa výstavby vysokorychlostní trati. Až se začne stavět železnice, tak součástí je přestavba hranického nádraží, a to už by měla stát nová budova, protože ta stávající bude zbourána. Domnívám se, že přelom roku 2025 a 2026, spíše na začátku roku 2026 by se mohl terminál začít stavět,“ poznamenal hranický starosta.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adam Urbánek

Štítky Doprava, stavba, investice, VRT, vysokorychlostní trať, přestavba nádraží, nádraží Hranice, architektonická soutěž, Správa železnic, Hranice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až dvojnásobek cestujících. Novou podobu dopravního terminálu v Hranicích určí architektonická soutěž  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.