Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přerov zahájí obnovu několika parkovišť. Chystá i rozšíření kapacit

Pokračování přerušené přestavby i nové rekonstrukce. Přerovský magistrát s příchodem jara počítá se stavebním ruchem i v oblasti parkovišť, kde chce občanům zajistit lepší stav ploch pro odstavení aut. Firmy by měly pracovat na Jižní čtvrti a v ulicích Interbrigadistů, Jasínkova a Kratochvílova. V dalších měsících je v plánu i rozšíření jednoho z parkovišť, které si vyžádá kácení stromů.

V průběhu března začnou pracovat stavbaři na obnově parkovacích míst v Přerově. Od 22. března se vrátí k rozpracované větší ploše na ulici Kratochvílova, kterou po dokončení v závěru dubna bude moct využívat okolo čtyřiceti aut. Uhrazení poplatku za parkování bude nově zajišťovat závorový systém. Hotovo mělo být podle původní předpokladů už loni před Vánoci, ale počasí dokončení díla nepřálo. „Čeká nás tu pokládka asfaltu, instalace vjezdových a výjezdových závor – včetně kamerového systému, nakonec budou provedeny terénní úpravy,“ popsal rekonstrukci za 2 a půl milionu korun David Holas z přerovského magistrátu.

Se začátkem příštího týdne odstartuje rekonstrukce parkovišť mezi bytovými domy na ulici Jižní čtvrt IV. „Celá stavba, která přijde na milion a půl, se skládá ze tří parkovacích lokalit v této ulici, na nichž je dohromady dvaadvacet míst pro auta, z toho dvě pro vozíčkáře,“ uvedl náměstek primátora Miloslav Dohnal (nestr. za ODS).

Přerov pokácí osm desítek stromů. Dřeviny v havarijním stavu nahradí nová výsadba

Důležitá bezpečnostní a estetická proměna čeká lokalitu poblíž mlýnského náhonu Strhanec v Přerově. Odborníci prohlédli v ulicích Na Hrází a Sokolská čtyři stovky stromů a rozhodli o pokácení 79 dřevin, které už jsou v havarijní stavu. Za...

Ve druhé polovině května by mělo projít opravou také jedenadvacet parkovacích stání v ulici Interbrigadistů, náklady radnice vyčíslila na jeden a půl milionu. „Dělníci nastoupí také do ulice Jasínkova, kde je v plánu rekonstrukce dvou parkovišť – za 2 miliony 322 tisíc korun budou v novotě místa pro devětadvacet aut. V tomto případě ale ještě nebyl stanoven přesný termín,“ přiblížila v tiskové zprávě mluvčí Lenka Chalupová.

„Všechna zmíněná parkoviště dostanou nový povrch včetně obrubníků a budou odvodněna pomocí nových zatravněných roštů. Tyto stavby jsou spolufinancovány Evropskou unií a na každou z nich získáme 85 procent uznatelných nákladů,“ doplnila Irena Šikulová z Odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu.

Ještě letos na podzim nebo příští rok na jaře by měly projít opravou také parkovací kapacity na ulici Jižní Čtvrt II. Ještě v aktuálním období vegetačního klidu proběhne příprava lokality v podobě kácení dřevin. Parkoviště se totiž má rozšířit i do míst, kde nyní rostou stromy. „Do konce března tu bude z tohoto důvodu pokáceno jedenáct stromů – lípy, břízy, javory a borovice. Místo nich půjde do země v rámci náhradní výsadby 9 kusů javorů, 72 keřů tavolníků a 64 pámelníků,“ specifikovala Ivana Pinkasová, vedoucí Odboru řízení projektů a investic Magistrátu města Přerova.

Jak hodnotíte dostupnost parkování v Přerově? (známkování jako ve škole)

Celkem hlasovalo23 čtenářů

Náměstek pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO) zdůraznil, že oprava na Jižní čtvrti II přinese do lokality větší počet parkovacích míst. „Rozšířením a rekonstrukcí stávajících parkovišť bude vybudováno celkem 84 parkovacích stání, z toho 5 bude pro invalidy. Tímto dojde v dané ulici k navýšení o 33 parkovacích míst oproti současnému stavu,“ řekl.

Lokalit k odstavení aut je v Přerově, podobně jako v řadě dalších sídel, dlouhodobý nedostatek. Radnice v roce 2022 uvedla, že v Přerově využívají řidiči okolo 3000 parkovacích stání, kde nechávají auta v rozporu s předpisy. Podle analýz je ve více než čtyřicetitisícovém městě k dispozici asi 270 míst k parkování na tisíc obyvatel. Z plánu udržitelné městské mobility z roku 2017 pak vyplývá, že průměrně je v Přerově 383 aut na tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, parkování, město, investice, rekonstrukce, rekonstrukce parkoviště, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Nemáš auto <=> Nejezdiš do gulagu ! Nejezdiš do gulagu <=> Nemáš přijem ! Nemáš přijem <=> v kapitál-lizmu zdechneš !!! § Každy jedno parkovaci misto navic zachráni 1 rodinu !

Úterý, 19. března 2024, 20:26Odpovědět

Přerov zahájí obnovu několika parkovišť. Chystá i rozšíření kapacit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.