Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Mikrobus na zavolanou. Olomoucký kraj zvažuje novinku ve veřejné dopravě

Podle aktuální poptávky zjištěné například prostřednictvím mobilních aplikací by mohly zajíždět malé mikrobusy do některých částí Olomouckého kraje. Hejtmanství si nechává zpracovat studii, která v regionu zhodnotí vhodnost zavedení novinky ve veřejné dopravě. Služba by měla využívat moderní technologie včetně umělé inteligence. Testování poptávkové dopravy již loni oznámil ve spolupráci se startupem Citya Pardubický kraj.

„Zatím proběhlo první jednání a představení projektu operativní veřejné dopravy, která už v některých oblastech Česka funguje. Nechali jsme si zpracovat studii, zda by se takový systém hodil i pro náš kraj. Pokud ano, rádi bychom ho realizovali," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Služba podle něj nabízí řadu výhod, mezi které patří lepší dostupnost autobusové dopravy v odlehlých částech regionu nebo nižší náklady na provoz. Velké a často i poloprázdné autobusy s pevnými trasami by totiž mohly vystřídat menší a úspornější mikrobusy s dynamickými trasami.

Olomoucký kraj vybral ředitele správy silnic. Dál probíhá kontrola zakázek spojených s kauzou

Se začátkem dubna se stane ředitelem Správy silnic Olomouckého kraje dosavadní technický náměstek ředitele Ivo Černý. Ten v čele klíčové servisní organizace stál už v uplynulých měsících, jejím řízením byl pověřen po odvolání předchozího šéfa,...

Operativní systém autobusové dopravy podle zástupců kraje umožňuje zpřístupnit veřejnou dopravu i lidem s pohybovým omezením a zajistit jejich dopravu na požadované místo. Cestující by si mohli mikrobusy objednat například přes aplikaci v mobilním telefonu. „V případě, že se tato služba ukáže pro náš kraj jako vhodná, vytipujeme místa, kde bychom realizovali první pilotní projekty. Pokud by se systém osvědčil, stal by se pevnou součástí veřejné dopravy v Olomouckém kraji,“ uvedl krajský radní Petr Lysek (Piráti).

Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje (IDSOK) pokrývá svými 131 tarifními zónami všech 402 obcí na území Olomouckého kraje a příhraniční oblasti s Pardubickým, Jihomoravským, Zlínským a Moravskoslezským krajem. Veřejnou linkovou dopravu v Olomouckém kraji v roce 2022 zajišťovalo šest autobusových dopravců a tři železniční společnosti. Většinu dopravních výkonů ve veřejné linkové dopravě v kraji vykázala společnost Arriva Morava, která měla podíl 70 procent.

V roce 2022 IDSOK evidoval v linkových autobusech, vlacích a vozidlech MHD 57,961 milionu přepravených cestujících, meziročně o 43 procent více. Počet přepravených cestujících překonal i předcovidový rok 2019, kdy krajský dopravní systém využilo 42,066 milionu cestujících. V letech 2020 a 2021 počet přepravených cestujících kvůli pandemii koronaviru a preventivním opatřením výrazně klesl.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Citya mobility

Štítky Doprava, operativní systém veřejné dopravy, linkové autobusy, autobusová doprava, veřejná doprava, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

v Turecku máš Dolmuša na lusknuti prstama. Konečně to napadlo aji papaláše Olomóckyho pašaliku ! Haleluja ! ... když tady ta doprava stoji za HO..... !

Sobota, 30. března 2024, 14:16Odpovědět

Mikrobus na zavolanou. Olomoucký kraj zvažuje novinku ve veřejné dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.