Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rušná panelka u Přáslavic se dočká po 60 letech rekonstrukce. Uzavírka potrvá sedm měsíců

Na více než půl roku se od pondělí uzavře vytížený úsek silnice II. třídy mezi u Přáslavic na Olomoucku. Trasu z krajského města do Lipníku nad Bečvou přeruší až do listopadu první etapa rozsáhlé rekonstrukce. Té se dočká nevyhovující cesta z panelů po 60 letech, obnovou projde v této fázi pět a půl kilometru vozovky.

Oprava nerovné komunikace, po které přes Přáslavice k obci Daskabát s drncáním projíždějí vozidla už mnoho let, začne v pondělí 8. dubna a potrvá do poloviny listopadu. Rekonstrukce je rozčleněna do tří stavebních objektů – Přáslavice s délkou 2,98 kilometru, Kocourovec 0,56 kilometru a Velký Újezd, kde bude mít stavba rozsah takřka dva kilometry. „Všechny tři stavební objekty 1. etapy budou zahájeny současně s tím, že práce na jednotlivých stavebních objektech budou rozděleny tak, aby byla zachovaná dopravní obslužnost jednotlivých obcí,“ sdělila mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Podle starostky Přáslavic Jitky Ivanové povede centrem obce jedna z objízdných tras, což může přinést v této oblasti zvýšený provoz. Podél opravované silnice nebude možné parkovat, omezený přístup bude podle starostky pro motorová vozidla také ke škole, na což se obec i vzdělávací instituce také připravuje. „Naučte školáky chodit pěšky, voďte prosím děti do mateřské školy co nejvíce pěšky. Budou to měsíce náročné, ale zvládneme je určitě se ctí a čeká nás opravená vozovka na konci roku,“ napsala starostka na sociálních sítích.

Komplexní oprava pěti a půl kilometrů silnice podle smlouvy vyjde na více než 88 milionů korun včetně DPH. „Dodavatelská firma Kareta s.r.o. bude provádět recyklaci stávajícího betonového krytu a následnou pokládku třívrstvého asfaltového koberce. Následovat bude úprava dopravního značení a odvodnění vozovky. Povrch komunikace se změní z betonových panelů na asfaltový povrch, tudíž dojde ke snížení hlučnosti a prašnosti silnice,“ sdělila za Olomoucký kraj mluvčí Minxová. Kompletní informace o objízdných trasách jsou k dispozici na webových stránkách Správy silnic Olomouckého kraje, v první část aktuální etapy potrvá od pondělí 8. dubna do 15. července. Po dobu uzavírky budou moct vozidla splňující podmínky pro jízdu po dálnici využít podle mluvčí Minxové také bezplatně dálnici D35 a to v úseku mezi EXITy 281 u Přáslavic a 290 u Velkého Újezdu.

Před stavbou dálnice u Olomouce odkryli archeologové unikátní pohřebiště, návrší bylo kultovním místem

Návrší poblíž křelovského fortu XVII bylo dávno před existencí pevnosti významným místem pravěkých a raně středověkých kultur. O dějinách místa, ze kterého je nyní otevřený výhled na pár kilometrů vzdálené město Olomouc, zjišťují pozoruhodné...

Dopravní omezení na frekventovaném tahu se dotkne i osmi linek veřejné autobusové dopravy. Dojde k přesunutí některých zastávek a také k úpravám časů odjezdu spojů, podrobnosti včetně výlukových jízdních řádů uvádí Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje na webu. „Doporučujeme občanům, aby v prvních dnech chodili na zastávky raději dříve – výlukové jízdní řády jsou upraveny v jednotkách minut, mohou přijet dříve nebo později,“ uvedla starostka Přáslavic.

Hejtmanství počítá do budoucna také s opravou navazujícího úseku silnice II/437. „Realizace úseku mezi Velkým Újezdem a Lipníkem nad Bečvou se předpokládá v následujících letech,“ doplnila Alena Minxová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Starostka Jitka Ivanová

Štítky Doprava, silnice, Přáslavice, Lipník, uzavírka Přáslavice, rekonstrukce, investice, oprava, Správa silnic Olomouckého kraje, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Rušná vs. uzavirka na 7 měs. => to zni, jako že si z nás někdo dělá pr..... !

Pondělí, 8. dubna 2024, 06:59Odpovědět

Rušná panelka u Přáslavic se dočká po 60 letech rekonstrukce. Uzavírka potrvá sedm měsíců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.