Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

CETIN pokryje D1 na severu Moravy technologií umožňující jízdy autonomních aut

Provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN pokryje v pilotním projektu úsek 125 kilometrů dálnic D1 a A1 mezi Ostravou a polskou Čenstochovou mobilní technologií, která umožní provoz autonomních vozidel. Spolupracovat bude s polskou firmou Cellnex. CETIN to uvedl v tiskové zprávě.

V projektu, který bude spolufinancován z fondů EU, pokryje CETIN úsek dálnice mobilní technologií 5G a vedle toho na něm nasadí i technologii MEC (Multi-Access Edge Computing), která umožní lokální zpracování dat z mobilních zařízení uživatelů i vozidel s minimálním zpožděním. To umožní nasazení autonomních vozidel, která dokážou jezdit bez zásahu řidiče.

“Připravujeme neutrální infrastrukturu, která bude otevřená pro mobilní operátory, ale i další subjekty, například správce silnic - a to mezinárodně. Tento úsek se tak může stát pilotním pro testování provozu autonomních vozidel u nás i v Polsku,” uvedl ředitel rozvoje sítí CETIN Vladimír Filip.

CETIN v současnosti modernizuje mobilní síť, kterou využívá O2 nebo T-Mobile. Převážná většina infrastruktury by měla projít modernizací, včetně nasazení technologie 5G, do konce letošního roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tesla

Štítky ČR, Polsko, komunikace, automobilová, D1, CETIN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CETIN pokryje D1 na severu Moravy technologií umožňující jízdy autonomních aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.