Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Litovel začne v létě se stavbou smíšené stezky podél průtahu, do úpravy investuje 29 milionů

Letos v červnu či v červenci by se měla rozběhnout stavba smíšené stezky pro chodce a cyklisty podél hlavního silničního tahu v Litovli na Olomoucku. Vedení města schválilo několik let chystaný projekt, který má přinést větší bezpečnost pro zranitelné účastníky provozu a zlepšit také plynulost dopravy na rušné komunikaci.

Jedinečný přírodní úkaz v Litovelském Pomoraví. Voda protrhla břeh meandru, a vytvořila tak nový ostrov

Litovelské Pomoraví letos přineslo jedinečný přírodní úkaz. Během zimních povodní voda pod Hynkovskou lávkou protrhla více jak deset metrů širokou šíji meandru, a vytvořila tak nový ostrov. Naposledy k něčemu podobnému došlo před více jak deseti...

Úprava 1,7 kilometru chodníků či krajnic podél frekventovaných ulic Palackého a Dukelská vyjde podle smlouvy na 29 milionů korun. Stavbaři se zaměří na části komunikací od podniku Head po křižovatku ulic Dukelská a Kysucká. „Jsem rád, že zastupitelé záměr jednoznačně schválili. Projekt se oddaloval už asi čtyři roky, spousta míst se upravila provizorně, protože se čekalo na tuto stavbu. Kvůli ní se při rekonstrukci krajské silnice rozšiřovaly i tři mosty,“ komentoval starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Stavební firma bude upravovat velkou část průtahu Litovlí, zaměří se také na autobusové zastávky, například na stanici v Palackého ulici, kde už je výrazně poškozený povrch. Smíšená stezka bude podle starosty přizpůsobená i osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Předpoklad dokončení investiční akce je podle zástupců města nyní určen na červen příštího roku.

Orientační zaznačení úseků dotčených investiční akcí Dopravně bezpečnostní opatření pro pěší a cyklisty podél silnice II/449 v Litovli. Zdroj: Město Litovel

Litovel dlouhodobě usilovala o přidělení dotace a stavba se zpožďovala. Ani letos finanční podpora pro stezku schválena nebyla, město tak zaplatí úpravu ze své kasy. „Budeme se ale ještě snažit o dodatečné získání dotace,“ podotkl starosta.

Podél některých úseků silnice II. třídy v Litovli chybí chodník a cyklostezka, komunikaci přitom využívá i deset tisíc motoristů denně. „Pevně věřím, že cyklisté budou stezku využívat a nebudou na silnici, což povede ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy, která dostane zase lepší švih. Nyní prosím občany a řidiče opět o toleranci, určitá omezení v dopravě nás čekají, bez toho nelze takovou stavbu udělat,“ sdělil na facebookovém profilu města starosta Kohout.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, cyklostezka, investice, stavba, rekonstrukce, Litovel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litovel začne v létě se stavbou smíšené stezky podél průtahu, do úpravy investuje 29 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.