Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Nejen korupční kauza Autostráda. Pochybnosti provázejí i některé další opravy silnic v Olomouckém kraji

V korupční kause Autostráda mafie politiků, úředníků a stavebních firem ohýbala dopravní zakázky v regionu, a vydělávala tak miliony. Policie zadokumentovala desítku ošizených oprav. Pochybnosti se však objevují také u některých dalších silnic v Olomouckém kraji.

Reklamace se dočká například nedávno opravovaný úsek důležité a vytížené spojky směrem do Polska, silnice II/446 mezi Hanušovicemi a Novou Seninkou na Šumpersku. Oprava skončila v roce 2020 a přišla na více než 100 milionů korun. 

"Bez ohledu na to, že je tady nějaká kausa Autostráda, všechny stavby, kde se projeví nějaké nesrovnalosti nebo poruchy, řešíme v reklamačních řízeních. U staveb v záruce probíhají pravidelné jarní prohlídky. Nyní budeme reklamovat nebo dávat podnět k reklamaci také u stavby Hanušovice Seninka," potvrdil ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Ivo Černý.

Pochybnosti se objevily už v průběhu oprav. "Jsem z oboru a tak jsme si ze zvědavosti stáhl projektovou dokumentaci a nestačil jsem se divit. Například stovky stromů měly být pokáceny a vykopány, ale byly pouze odfrézovány a jsou přehrnuty zeminou. Stavba se navíc prováděla mimo projektovou dokumentaci. Pokoušel jsem se na to upozornit, ale bezvýsledně. Dnes je již komunikace zralá na další rekonstrukci," tvrdí například jeden ze svědků, který opravy před čtyřmi lety sledoval.

Problémy přiznává i starosta Starého Města Lukáš Koreš (Nový směr). "Při příjezdu do Starého Města je tam utržená krajnice. Jde o zúžené místo, a když se tam potkají dva kamiony, zajíždějí na kraj a krajnice se trhá a padá. Extrémní výtluky tam nejsou, sem tam je však silnice popraskaná," řekl.

Stavební firmy, které práce prováděly, na dotazy ohledně kvality oprav, stanovisko nesdělily.

Korupce ve velkém. Ve Slatinkách chybí konstrukční vrstva, v Loučanech pod asfaltem zůstala stará silnice

Olomoucký kraj dokončuje kontrolu staveb v korupční kause Autostráda, ve které chobotnice politiků, úředníků a stavebních firem ohýbala dopravní zakázky v regionu, a vydělávala tak miliony. V Loučanech například mafie položila nový asfalt na...

Dalším probíraným úsekem mimo korupční kauzu Autostráda, je oprava chodníku a silnice III/3732 mezi Haňovicemi a Myslechovicemi u Litovle na Olomoucku, kvůli které zastupitel Litovle Aleš Hubáček (Naše Litovelsko) podal podnět Národní centrále proti organizovanému zločinu. 

"Geodetické měření jasně ukázalo, že rekonstrukce nedodržela původní niveletu silnice a chodníku. Upozorňovali na to i sami obyvatelé Myslechovic, nicméně stavební dozor stížnosti ignoroval," tvrdí Hubáček. Později se některé části stavby začaly propadat. 

Stavební práce u vjezdů navíc pokryly dodatky ke smlouvě ve výši přes půl milionu korun, ačkoliv podle Hubáčka byly již v původní smlouvě, proto chce, aby kriminalisté celou věc pečlivě vyšetřili.

Správa silnic žádné pochybení nezjistila. "Letos na jaře byla provedena záruční kontrola staveb III/3732 Haňovice – Myslechovice a III/ 3734 Haňovice – průtah, která proběhla bez závad. Záruční doba končí v roce 2028," uvedl ředitel silničářů Černý.

Olomoucké hejtmanství nevylučuje, že mimo kasu Autostráda nechá prověřit i další dopravní zakázky v kraji, u kterých jsou pochybnosti. "Bavili jsme se o tom, že bychom rádi udělali analýzu i dalších úseků. Ale těžko se to nyní slibuje. Jen posouzení staveb, které jsme měli černé na bílém od NCOZ, trvalo několik měsíců a ještě nejsme na konci, čeká nás reklamační řízení a další věci. Za sebe chci říct, že pokud nám to situaci v poslední části volebního období dovolí, tak bych další rozbory silnic rád zadal," přislíbil hejtman Josef Suchánek (STAN).

Ošizená silnice i likvidace materiálu s dehtem. Slatinky kvůli kauze čekají na další kontrolu a reklamaci

Kauza zmanipulovaných zakázek a nekvalitně opravených silnic v Olomouckém kraji se značně nepříjemným způsobem dotkla malé obce Slatinky na Prostějovsku. Provedená kontrolní diagnostika ukázala, že ve zrekonstruované cestě chybí důležité vrstvy a...

Kraj zřejmě nebude moci analyzovat všechny opravované silnice za posledních deset let, ale pouze novější stavby.

V korupční kause Autostráda kriminalisté loni obvinili 13 lidí. Je mezi nimi bývalý krajský šéf ODS, náměstek hejtmana a radní Přerova Michal Zácha, přerovský podnikatel Robert Knobloch, úředníci a zástupci stavebních firem. Zácha a Knobloch v politice skončili. Skupina ohýbala stavební zakázky v dopravě, šidila opravy, a vydělávala tak miliony. Policie odhadla škodu na 50 milionů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Květoslav Hrabec

Štítky korupce, kauza, Autostráda, silnice, opravy, Olomoucký kraj, Hanušovice, Litovel, Staré Město, Haňovice, Michal Zácha, Robert Knobloch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen korupční kauza Autostráda. Pochybnosti provázejí i některé další opravy silnic v Olomouckém kraji  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.