Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Ošizená silnice i likvidace materiálu s dehtem. Slatinky kvůli kauze čekají na další kontrolu a reklamaci

Kauza zmanipulovaných zakázek a nekvalitně opravených silnic v Olomouckém kraji se značně nepříjemným způsobem dotkla malé obce Slatinky na Prostějovsku. Provedená kontrolní diagnostika ukázala, že ve zrekonstruované cestě chybí důležité vrstvy a hejtmanství chce zakázku reklamovat. Tím ale problémy nemusí končit, škodlivý materiál odfrézovaný z vozovky, měli stavbaři podle zjištění kriminalistů, uložit do gabionové zdi, kterou si platila obec. Neprovedenou a nákladnou odbornou likvidaci si členové organizované skupiny nechali proplatit.

Dlouho očekávaného rozšíření a zkvalitnění pro místní důležité komunikace na výjezdu ze Slatinek se obyvatelé vesnice nedaleko Prostějova dočkali v létě 2022. Po necelých dvou letech ale přišla zarážející informace. Rekonstrukce byla součástí nezákonné činnosti třináctičlenné skupiny, kterou vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Policisté investiční akci důsledně prověřovali a výsledek prací si nechal zkontrolovat i Olomoucký kraj, který byl jedním z investorů.

Zakázka měla totiž dvě části. Správa silnic Olomouckého kraje (SSOK) nechávala opravit přibližně 300 metrů silnice III/44924, obec zaplatila větší část zakázky, což zahrnovalo chodníky, veřejné osvětlení a také opěrnou stěnu. Tu bylo podle starostky Moniky Prokopové potřeba vybudovat kvůli rozšíření komunikací, po odebrání části svahu se místo muselo zajistit gabionovou zdí. Právě tuto součást stavby využili podle zjištění detektivů členové organizované skupiny k uložení nebezpečného odpadu.

Na problém s uložením odpadu s obsahem dehtu upozornil před nedávnem televizní pořad Reportéři ČT. Podle poznatků detektivů stavbyvedoucí Tomáš Tomanec oznámil tehdejšímu pracovníkovi SSOK, který byl také členem korupční skupiny a zodpovídal ve Slatinkách i jinde za stavební dozor, že materiál nechá na stavbě. Při jiném z hovorů řekl, že odpad naháže za gabionovou zeď a bude likvidaci pouze fakturovat.

Rozkopat a znovu. Olomoucký kraj chce reklamovat opravy silnic, které ošidila zločinecká skupina

Olomoucký kraj zveřejnil výsledky analýz stavu silnic, jejichž opravy byly podle kriminalistů předmětem nezákonné činnosti organizované skupiny politiků, úředníků a pracovníků stavebních firem. Ze šesti posuzovaných staveb byla v pořádku jediná....

Zda k tomu skutečně došlo, bude podle starostky zjišťovat kontrola, která se zaměří na část zakázky financovanou obcí. „Konkrétnější informace ale zatím nemám. Znalec byl určený, jde o odborníka z Ostravy a má na to čas do září, takže výsledky asi budou až na podzim. Mělo by jít o vrstvu, kterou odstranili z rekonstruované silnice, byla tam šedesát let. A o deset metrů dál tento povrch dál pokračuje. Mluví se o nebezpečném odpadu, ale že jsme po něm desítky let chodili, prášilo se na něj a pršelo na něj, tak to se nebralo jako takový problém, touto technologií se silnice dříve prováděly. Hlavní potíž vnímám v tom, že nám účtovali, jako by ho odborně zlikvidovali,“ komentovala starostka Prokopová.

Olomoucký kraj začíná pracovat na reklamaci pěti ze šesti zkontrolovaných úseků, které v kauze Autostráda označila policie. Jedním z nich je i silnice ve Slatinkách, která by se v případě pro kraj úspěšného reklamačního řízení měla rozkopat a postavit znovu. Podle závěrů diagnostiky chybí dvě vrstvy drceného kameniva, vrstva štěrkodrti, došlo také nedostatečnému spojení jednotlivých vrstev. V souladu s projektem nebyla zřejmě ani minimální vrstva podkladní vrstvy. „Myslím, že reklamační řízení bude běh na dlouhou trať. Znamenalo by to pro nás nesmírné komplikace. Jde o jediný výjezd z obce ve směru na Olomouc a Slatinice, druhou stranou je ta trasa pro pěší možná o dva kilometry delší. Přestavbu jsme dělali v průběhu letních prázdnin, protože by tím místem nemohly děti procházet na cestě do školy. Vše jsme stihli během tří měsíců, ale nevím, jak dlouho by trvala oprava,“ uvažuje starostka a dodává: „Na druhou stranu, pokud je silnice opravdu udělaná špatně, tak si asi nikdo nevezme na svědomí, že teď ji necháme bez opravy a za několik let bude v havarijním stavu.“

V případě vážných nedostatků spojených s opěrnou zdí ale podobný postup vidí jako nereálný. „Celá stavba by se musela dělat znovu, nejde to rozebrat. Drží val hlíny, stálo by to násobně víc, než původní stavba. Je to pro mě nepředstavitelné. Uvidíme, jaké budou výsledky kontroly. Ale asi tam bude jen to, co shrnuli ze silnice, asi těžko jeli ještě někam jinam pro další odpady. Ani nevím, jak to dokázali udělat. Každý týden jsme tam byli na kontrolních dnech, máme to vyfocené. Ani tam mezi zdí a svahem nebylo moc místa, je možné, že to třeba dali pod základy,“ přemítá Monika Prokopová.

Další osud krajské a obecní zakázky za přibližně osm a půl milionu korun tak ještě není uzavřený. „Předpokládám, že my tu svou stavbu máme v pořádku. Silniční část jsme ale samozřejmě nedozorovali. Věřili jsme, že to probíhá v pořádku. Běhalo kolem toho několik lidí z kraje. Bohužel každý, s kým jsem jednala, byl členem organizované skupiny. Jeden vedle druhého, což jsem samozřejmě nemohla tušit. I kdybych tam spala, tak bych neměla šanci něco takového uhlídat. I pan starosta z Loučan mi říkal, že dokázali dotazy na problematické provedení vyargumentovat a nic s tím nešlo udělat,“ uzavírá starostka s odkazem na další místo v Olomouckém kraji, kde podle NCOZ uplatnila skupina stavbařů, podnikatelů, úředníků a politiků svůj nekalý vliv.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Obec Slatinky

Štítky Olomoucký kraj, Správa silnic Olomouckého kraje, analýza, analýza silnic, Autostráda, kauza Autostráda, obvinění, NCOZ, Slatinky, zakázky, korupce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ošizená silnice i likvidace materiálu s dehtem. Slatinky kvůli kauze čekají na další kontrolu a reklamaci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.