Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Využívaný železniční přejezd do Smržic končí, podle úřadů je nebezpečný. Obec s tím nesouhlasí

Využívaný železniční přejezd na jedné z cest do Smržic na Prostějovsku končí. Stavbaři dnes začnou pracovat na jeho úpravách, řidiči a cyklisté si budou muset najít jinou cestu. Obec byla proti, ale konec přejezdu se jí odvrátit nepodařilo.

"Úplná uzavírka silnice III/37760 s vyznačením objízdné trasy z důvodu provádění stavebních prací v místě železničního přejezdu P6547 bude v termínu od 24. června do 27. srpna," informovala referentka komunikace Alena Vrtalová na webových stránkách města Prostějova.

Snaha o zrušení přejezdu se táhne už několik let. Důvodem je bezpečnost. Přejezd leží těsně vedle frekventované silnice z Prostějově na Kostelec na Hané a Konici, nepozorný řidič se zde ve směru od Smržic mohl dostat do krizové situace. Pokud na křižovatce nebylo na hlavní silnici volno, řidič mohl zadní částí vozidla zůstat stát na kolejích a projíždějící vlak ho mohl nabourat.

Smržice byly proti. "Přejezd se měl zavírat už po otevření obchvatu Prostějova. My jsem byli proti, dali jsme veto, ale pokud není objížďka delší než určitý počet kilometrů, může se železniční přejezd zrušit bez náhrady," krčí rameny místostarosta Smržic Jiří Peka.

Přejezd podle něho obyvatelé Smržic hojně využívali, zkracuje cestu především směrem na Plumlov. Velmi často ho využívali cyklisté. "Bohužel s tím už nic nenaděláme. Jediné, co prý přicházelo v úvahu, bylo posunout křižovatku o padesát metrů dál, ale to samozřejmě nikdo neudělá. Chtěli jsme aspoň, aby tam byl zachovaný přechod pro cyklisty, ale ani to neprošlo. Jezdil jsem tam 45 let a v životě jsem nikoho neohrozil," argumentuje místostarosta.

Tragická nehoda u Konice. Zemřel osmnáctiletý řidič, který se srazil s protijedoucím autem

Při dopravní nehodě mezi Konicí a Štarnovem na Prostějovsku zemřel dnes dopoledne osmnáctiletý řidič osobního auta, který se srazil s protijedoucím vozidlem. Mladík i přes veškerou lékařskou pomoc při transportu do nemocnice zemřel.

Úřady a železničáři tvrdí, že přejezd je rizikový. "Návrh na přechodnou úpravu provozu na pozemních komunikacích je z důvodu zajištění bezpečnosti silničního provozu. Správní orgán obdržel kladné stanovisko Dopravního inspektorátu Policie ČR a neshledal důvody, které by bránily stanovení přechodné úpravy provozu," potvrdila vedoucí oddělení dopravy a komunikací Odboru dopravy Magistrátu města Prostějova Kateřina Bernátková.

Na přechodu se nyní objeví zákazové značky, místostarosta Smržic je přesvědčen, že tato úprava už zůstane v platnosti navždy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Prostějov

Štítky Smržice, železniční přejezd, konec, riziko, nebezpečí, kolize, Prostějov, cyklista, silnice, obec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Nevíte někdo jak dopadly oběti pádu nového mostu při montáži před ! Jedoucí ! Vlak před více než deseti lety, už byly oběti odškodněny osm mrtvých, desítky zraněných !?

Pondělí, 24. června 2024, 14:35Odpovědět

Využívaný železniční přejezd do Smržic končí, podle úřadů je nebezpečný. Obec s tím nesouhlasí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.