Počasí dnes33 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Stavba D35 u Olomouce přinese částečnou uzavírku dálnice, ŘSD jedná o dřívějším dokončení úseku

Částečná uzavírka na týden omezí provoz na frekventované silnici D35 poblíž Olomouce, kde od jara probíhají práce na výstavbě nového úseku dálnice. Ke zkompletování západního obchvatu krajského města má podle harmonogramu dojít na jaře 2026, Ředitelství silnic a dálnic ale jedná o urychlení stavby.

Od závěru února začaly stavební firmy s budováním nového tříkilometrového úseku dálnice s mimoúrovňovou křižovatkou poblíž Olomouce. Na úvodní částečné uzavírky nyní navazuje další krátkodobé omezení provozu na současném profilu dálnice D35 v jedné z oblastí, kde se bude nová část autostrády napojovat. „Pro potřeby stavebních prací mezi Slavonínem a Křelovem u Olomouce bude částečně uzavřena dálnice D35. Zhotovitel dojednal uzavírku pravého pruhu a krajnice v úseku mezi kilometry 261,1 – 260,5, tedy u obce Břuchotín. Zúžení směru do Mohelnice nastane v termínu 28. června až 7. července,“ informoval mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal s tím, že obdobné omezení je v plánu také ještě na začátku října.

ŘSD získalo další pozemky pro D35 u Mohelnice, dostavba klíčového úseku počítá s nový termínem

Takřka tři čtvrtě miliardy vynaložil český stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic na výkup pozemků potřebných pro stavbu nového úseku D35 Mohelnice – Staré Město. Podle zástupců ŘSD majetkoprávní příprava postupuje rychle, u termínu...

Podle informačních dokumentů ke stavbě probíhají na zakázce za přibližně miliardu korun například výkopové práce, stavby propustků či pilotážní plošiny. Budoucí dálnici ustoupila i část zahrádkářské kolonie nad jedním z křelovských fortů. „V chatové oblasti došlo k vyklizení prostoru hlavní trasy a po likvidaci zbytků objektů začal rozvoz použitelného materiálu. Nevykupovali jsme všechny chatky, některé adresy zůstanou nad zářezem D35 mimo dosah nadlimitních vlivů dopravy,“ komentoval mluvčí Mazal.

Význam poměrně krátkého úseku spočívá v odstranění dlouhodobého provizoria v podobě kruhového objezdu na okraji Olomouce u hypermarketu Globus. Kapacitně nevyhovující místo vytváří časté kolony zejména nákladních automobilů, které směřují od Brna či Ostravy dále na Mohelnici a další úseky D35 či I/35 do Čech. Pro Ředitelství silnic a dálnic a Ministerstvo dopravy je dokončení severní alternativy dálnice D1 jednou z priorit, v současnosti se pracuje na 46 kilometrech nových částí D35 a do konce roku se má rozběhnout výstavba dalších takřka 18 kilometrů této komunikace.

A investiční akce D35 Křelov – Slavonín by mohla být hotová v předstihu. „Aktuálně jednáme o urychlení stavby. Termín zprovoznění je zde stanoven až na jaro 2026, kde se snažíme se zhotovitelem domluvit termín do konce roku 2025, to znamená prakticky stejný termín jako na této stavbě,“ citoval server iDnes.cz generálního ředitele ŘSD Radka Mátla.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, stavba, dálnice, D35, Olomouc, obchvat, Křelov, Slavonín, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba D35 u Olomouce přinese částečnou uzavírku dálnice, ŘSD jedná o dřívějším dokončení úseku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.