Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Důležitý verdikt pro rozestavěnou D1 u Přerova: Nejvyšší správní soud odmítl stížnost Dětí Země

Nejvyšší správní soud v Brně odmítl kasační stížnost ekologické organizace Děti země proti stavebnímu povolení na poslední chybějící úsek dálnice D1 u Přerova. Budování klíčové dopravní stavby, která má za necelé dva roky zkompletovat páteřní komunikaci České republiky, tak může dál pokračovat.

Nejvyšší správní soud v závěru tohoto týdne zveřejnil verdikt v případu, ve kterém spolek Děti Země napadá stavební povolení pro hlavní trasu dálnice D1 Říkovice – Přerov. Žalobce napadal dřívější rozsudek Krajského soudu v Ostravě, který na začátku tohoto roku zamítl námitky ekologické organizace proti stavebnímu povolení, které udělilo pro tento záměr ministerstvo dopravy.

Aktuální rozsudek je další pozitivní zprávou nejen pro motoristy v regionu či obyvatele Přerova, budovaný desetikilometrový úsek má význam v celorepublikovém a případně i mezinárodním měřítku. „Stavba tak pokračuje dál dle harmonogramu,“ podotkl na sociálních sítích šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl k investiční akci v hodnotě sedmi miliard korun.

Stavba D35 u Olomouce přinese částečnou uzavírku dálnice, ŘSD jedná o dřívějším dokončení úseku

Částečná uzavírka na týden omezí provoz na frekventované silnici D35 poblíž Olomouce, kde od jara probíhají práce na výstavbě nového úseku dálnice. Ke zkompletování západního obchvatu krajského města má podle harmonogramu dojít na jaře 2026,...

Předseda senátu Nejvyššího správního soudu Milan Podhrázký v rozhodnutí uvádí, že proti usnesení nejsou přípustné opravné prostředky. Podle serveru zdopravy.cz se ještě mohou Děti Země obrátit na Ústavní soud. Krajský soud v Ostravě v průběhu tohoto roku zamítl hned několik žalob ekologů proti stavebním povolením na vedlejší objekty dálnice, i v těchto případech má organizace možnost podat stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Rozsáhlá stavba slavnostně odstartovala po letech tahanic, jednání a sporů v závěru roku 2022. Na několika pracovištích se pohybuje každý den mnoho stavbařů i těžké techniky, významné úkony probíhají i v noci například kvůli vyjednání výluk přes koridorovou železniční trať. Podle smlouvy má být rozsáhlý záměr hotový v březnu 2026. Velkou část rozsáhlého rozpočtu spolkne přemostění průmyslového areálu, železnice a řeky Bečvy v Dluhonicích. „Téměř kilometrová estakáda je nejsložitější objekt dostavby dálnice D1. Roste jako z vody stejně jako ostatní části zcela zásadní komunikace, která změní okolí Přerova. Gigantické dílo přirozeně čelí drobným nástrahám, ovšem aktuálně není ohrožen termín zprovoznění,“ ubezpečili před nedávnem zástupci ŘSD na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, D1, stavba, stavební povolení, soudy, Ministerstvo dopravy, Děti Země, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důležitý verdikt pro rozestavěnou D1 u Přerova: Nejvyšší správní soud odmítl stížnost Dětí Země  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.