Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Nová Ulice půl roku bez tramvají: v Olomouci začne rekonstrukce křižovatek u trati

Se začátkem července se rozběhne rozsáhlá rekonstrukce komunikací a křižovatek v Olomouci na ulicích Hraniční a Brněnská, která si vyžádá i dlouhou výluku provozu tramvajové trati na sídliště Nová Ulice. Odborné firmy se mimo jiné zaměří na vyladění semaforů, další investiční akcí bude modernizace letitého úseku trati pro tramvaje. Cestující budou muset využívat náhradní autobusové dopravy až do konce letošního roku.

Od pondělí 1. července začnou práce na dlouho připravovaném záměru s názvem Hraniční ulice koordinovaný tah, SSZ. Zakázka v hodnotě přes 50 milionů korun včetně DPH zahrnuje i vybudování nových semaforů na křižovatce přezdívané U vodojemu, kde v průniku ulic Hraniční, Okružní a I. P. Pavlova dochází ve vytížených časech poměrně často k dopravním nehodám. Úpravou projdou i dvě další navazující křižovatky v této lokalitě, v plánu je i oprava povrchu vozovky či chodníků a trasy pro cyklisty. Podrobnosti k harmonogramu dopravních omezení pro motoristy v lokalitě zatím olomoucký magistrát neuvádí.

Podchod Pionýrská pod výpadovkou na Brno se dočkal oprav. Práce potrvají do poloviny října

Podchod Pionýrská pod frekventovanou výpadovkou na Brno v Olomouci, kterým se řada lidí už skoro bála chodit, projde kompletní opravou. Práce začínají v těchto dnech a potrvají do poloviny října, dva týdny v červenci a v srpnu bude podchod zcela...

Podle smluvní dokumentace proběhnou stavební a montážní práce v ochranném pásmu tramvajové trati a nelze je provádět za stálého tramvajového provozu. Dojde tedy k půlroční výluce v úseku od Okresního soudu po konečnou zastávku Nová Ulice. Přerušení provozu zároveň využije olomoucký dopravní podnik ke komplexní modernizaci trati, jejíž části jsou staré i desítky let a funguji na hranici životnosti. „V průběhu výluky má dopravní podnik připravenou stavební akci „Modernizace tramvajové trati Nová Ulice - ul. Brněnská, Hraniční“. Zahájení stavebních prací je podmíněno vydáním potvrzení o zajištění financování. V rámci této akce se budou modernizovat dva úseky tramvajové trati od zastávky Wolkerova po zastávku Fakultní nemocnice v ulici Brněnské a úsek trati v ulici Hraniční od křižovatky Brněnská - Hraniční po smyčku tramvají včetně kompletní rekonstrukce zastávek Wolkerova, Fakultní nemocnice a Nová Ulice,“ shrnula mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Trvání výluky je stanovené do 31. prosince letošního roku, v tomto období budou moct pasažéři mířící například na olomoucké sídliště Nová Ulice nebo do areálu FN Olomouc využít náhradní autobusové dopravy. Ta bude zajištěna vozy s označením X, které budou jezdit mezi zastávkami Náměstí Hrdinů a Nová Ulice. Tramvajové linky číslo 1 a 4, které na Novou Ulici běžně zajíždějí, budou po dobu výluky nahrazeny kombinovanými spoji s označením X1/4, a X4/1. Jezdit budou po trase vedoucí přes centrum města. Tramvajová linka X1/4 bude vyjíždět ze zastávky Fibichova a X4/1 z Pavloviček. Na Náměstí Hrdinů pak na tramvaje navážou autobusy s označením X. Tramvajové linky číslo 2, 3, 5 a 7 pojedou po svých obvyklých trasách, avšak v upravených časových intervalech. Po dobu výluky naopak nebude k dispozici tramvajová linka s číslem 6.

Od pondělí 1. července do 31. prosince bude autobusová zastávka Nová Ulice ve směru k Pionýrské ulici pro autobusové linky číslo 10, 16 a 21 umístěná v nové poloze zhruba o 50 metrů zpět k označníku občasné zastávky v jízdním pruhu. „Zastávka Nová Ulice v zálivu bude obsluhována výhradně autobusovou linkou X a linkami noční dopravy,“ upozornila na další změnu mluvčí Sýkorová s tím, že podrobné informace i výlukové jízdní řády jsou k dispozici na webových stránkách dopravního podniku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, modernizace, tramvajová trať, křižovatky, koordinovaný tah, Brněnská, Hraniční, podchod Pionýrská, DPMO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová Ulice půl roku bez tramvají: v Olomouci začne rekonstrukce křižovatek u trati  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.