Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

První víkend prázdnin na silnicích v Olomouckém kraji: 14 zraněných a pokuty za 400 tisíc

Během úvodních dnů letních prázdnin se policisté napříč Českou republikou zaměřili na intenzivní dohled na silnicích. V Olomouckém kraji v pátek, v sobotu a v neděli zkontrolovali přes dva tisíce řidičů, kterým vystavili pokuty za více než 400 tisíc korun.

Policie před začátkem prázdnin upozorňovala, že na kontrolu dodržování předpisů a bezpečí účastníků provozu se zaměří v České republice během prvního víkendu po skončení školního roku na 1800 hlídek. K dopravně-bezpečnostnímu opatření se připojili také dopravní policisté, jejich kolegové z obvodních oddělení a příslušníci cizinecké policie v Olomouckém kraji.

Elitní cyklistické stáje poměří síly na Czech Tour. Zabojují o unikátní trofeje

Nové trasy, přímý televizní přenos a také unikátní trofeje pro vítěze přinese letošní ročník cyklistického závodu Czech Tour. Peloton prestižní akce vyrazí za necelý měsíc také na silnice v Olomouckém kraji, do startovní listiny se zařadí také...

Kontrolní akce začala už v pátek, kdy se mnoho lidí vydalo na delší cesta na dovolené a pokračovalo až do neděle. „Během těchto tří dnů policisté v kraji zkontrolovali více jak 2100 řidičů motorových vozidel a řešili 388 dopravních přestupků. Na pokutách řidiči zaplatili přes 414 tisíc korun. Ve 161 případech řidiči překročili nejvyšší dovolenou rychlost, a to nejen v obci, ale i mimo obec, dalším nejčastějším přestupkem byl špatný technický stav vozidel, nepřipoutání bezpečnostními pásy či nesprávný způsob jízdy a nesprávné předjíždění,“ shrnula koordinátorka prevence Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Jiřina Vybíhalová.

Třináct řidičů přistihli policisté pod vlivem alkoholu a další dvě osoby usedly za volant s platným zákazem řízení motorových vozidel. „Pokud jde o nehodovost, vyjeli policisté v kraji k 47 dopravním nehodám, při kterých se zranilo 14 osob. U jednoho z řidičů bylo zjištěno ovlivnění alkoholem,“ doplnila policejní preventistka.

Zvýšený dohled na hlavních tazích i dalších rizikových úsecích plánují policisté i v závěru tohoto týdne, kdy by mělo být v akci přibližně 1600 hlídek. V roce 2023 zemřelo v tuzemsku při prázdninových nehodách v loňském roce 86 lidí, čtyři z nich v Olomouckém kraji.

Rady na cesty
Před odjezdem na dovolenou si zkontrolujte technický stav vozidla a ujistěte se, že je ve správném stavu.
Vydejte se na cestu odpočatí a nezanedbávejte únavu.
Trasu si dobře naplánujte a věnujte pozornost možným dopravním omezením.
Je-li to možné, vyhněte se jízdě v období s vysokou hustotou provozu.
Pamatujte, že k dopravním nehodám často dochází při návratu domů. Zejména poslední kilometry před domovem mnohdy podceníme únavu. I krátká bezpečností pauza na doplnění tekutin a protáhnutí se je velmi důležitá.
Ujistěte se, že máte ve vozidle řádně zabezpečeny všechny přepravované věci.
Zajistěte, aby vaše děti byly vždy řádně připoutány v autosedačkách odpovídajících jejich výšce a věku. Nepodceňujte bezpečnost vašich dětí!
Zdroj: Policie ČR

Ohodnoť článek

Foto Policie České republiky

Štítky Prázdniny, léto, doprava, policejní kontroly, rady na cestu, dovolená, nehody, pokuta, přestupek, Olomouc, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První víkend prázdnin na silnicích v Olomouckém kraji: 14 zraněných a pokuty za 400 tisíc  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.