Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Elitní cyklistické stáje poměří síly na Czech Tour. Zabojují o unikátní trofeje

Nové trasy, přímý televizní přenos a také unikátní trofeje pro vítěze přinese letošní ročník cyklistického závodu Czech Tour. Peloton prestižní akce vyrazí za necelý měsíc také na silnice v Olomouckém kraji, do startovní listiny se zařadí také osm stájí z nejvyšší kategorie profesionální silniční cyklistiky.

Čtyřetapový podnik Czech Tour odstartuje letos prvním závodním dnem v Prostějově ve čtvrtek 25. července, celkem v průběhu závodu urazí jezdci 600 kilometrů s kumulovaným převýšením devět tisíc metrů. „V pelotonu bude rekordní počet sestav nejvyšší kategorie UCI, jejichž počet se z loňských tří vyšplhal na osm. Fanoušci se mohou těšit na jezdce ze stájí Bahrain Victorious, Bora - hansgrohe, Visma | Lease a Bike, UAE Team Emirates, Intermarché-Wanty, Ineos Grenadiers, Soudal Quick-Step a již zmíněný Team dsm-firmenich PostNL,“ přiblížil mluvčí závodu Tibor Alföldi s tím, že osobnosti cyklistiky se představí fanouškům ještě den před ostrým startem, a to při slavnostní prezentaci na olomouckém Horním náměstí.

V domě na Olomoucku hořelo kvůli nočnímu nabíjení čelovek. Požární hlásič zachránil tři životy

Klidný spánek obyvatel rodinného domu v Cholině nedaleko Litovle narušil za hluboké noci neodbytný zvuk požárního alarmu. Hlásič instalovaný v chodbě splnil svou klíčovou funkci, v obývacím pokoji totiž hořela pohovka, kterou zapálila technická...

Kromě týmů WorldTour se na start postaví také sestavy ze stájí nižších kategorií. „Za všechny lze jmenovat například Uno-X Mobility, které na sebe upozornilo dravými úniky na loňské Tour de France. Svá želízka se pak chystají vyslat i české profistáje Elkov-Kasper a ATT Investments. Do Česka se pak chystá TDT - Unibet Cycling Team, která má soupisce Čechy Adama Ťoupalíka, vítěze loňské závěrečné etapy Czech Tour, a Tomáše Kopeckého. Představit by se měl i Mathias Vacek v sestavě týmu Lidl-Trek Future Racing,“ říká mluvčí.

Cyklisty prověří například výjezdy na Pustevny či na Dlouhé stráně. „Náročnost tratí je mimořádná, a i to je faktor, který láká elitní týmy,“ podotkl ředitel závodu Leopold König.

Radost ze sportovního úspěchu umocní pro vítěze speciální trofeje, jejichž autorem je designér a šperkař Ondřej Sládek. „Hlavní trofej z bezolovnatého skla v odstínu dvakrát barveného citrínu váží osm kilogramů, měří 36 centimetrů a z horního úhlu pohledu je z jejího tvaru jasný obrys hranic České republiky. Etapové trofeje jsou útlejší a každá je ve tvaru čtvrtiny hlavní trofeje. Každá trofej ukrývá pod horním plíškem miniaturní dutinu, do níž organizátoři vloží originální artefakt z příslušné etapy, čímž získají trofeje pro vítěze ještě osobnější a trvalejší hodnotu,“ popsal Alföldi.

Dění na silnicích v Beskydech a Jeseníkách se dostane v přímém přenosu i na televizní obrazovky, což je představuje důležitou novinku pro příznivce cyklistiky, kteří nemohli vyrazit přímo k trati. Živě bude možné sledovat posledních 90 minut z každé etapy na kanále ČT2. „I tímto krokem se Czech Tour posouvá opět o úroveň výš. Fanoušci po tom dlouho volali a my jim plníme přání. Bude to skvělá reklama pro cyklistiku i Česko, přenos nabídneme do celého světa,“ doplnil Leopold König.

Program CZECH TOUR 2024
1. etapa – 25. července: Prostějov – Ostrava (151,3 km/1 418 m)
2. etapa – 26. července: Zlín – Pustevny (172,7 /3 389)
3. etapa – 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (139,4 /2 458)
4. etapa – 28. července: Šumperk – Šternberk (129,2 /1 945) 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Czech Tour

Štítky Sport, cyklistika, Czech Tour, závod, peloton, Olomoucký kraj, etapy, trofej, design

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elitní cyklistické stáje poměří síly na Czech Tour. Zabojují o unikátní trofeje  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.