Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Na náhradní přechod přes rušný tah v Olomouci dohlédne namátkově policie, radnice nabádá k opatrnosti

Překvapivé řešení prozatímního přechodu pro chodce přes jednu z nejrušnějších silnic v Olomouci se možná dočká dalších úprav. Na Velkomoravské ulici nedaleko prodejny Lidl mají někteří lidé obavy z překonávaní čtyřproudové komunikace bez zastavení provozu semafory. Příslušné orgány ale v této formě provizorní zebru schválily. Město nabádá k opatrnosti a ohleduplnosti chodce i řidiče.

Na křižovatce ulic Velkomoravská a Schweitzerova probíhají práce na modernizaci důležité křižovatky. Rekonstrukce vstoupila do další fáze, na rušném tahu jsou demontované semafory a oblast, kterou využívalo mnoho chodců či cyklistů na trase mezi centrem města a sídlištěm, je oplocená. V prvních dnech úpravy ale přesto někteří lidé vstupovali do prostoru stavby a přecházeli přes silnici a staveniště navzdory zákazovým značkám.

Ne každý věděl o novém provizorním přechodu pro chodce, který vznikl zhruba o dvě stě metrů dál poblíž čerpací stanice pohonných hmot. Kvůli dočasnému řešení bylo potřeba i vybourat kus středového pásu, který rozděluje oba směry frekventované silnice a běžně přecházení zamezuje. „Podle původně schváleného projektu měly být i během stavby pro převedení chodců v omezeném rozsahu využity přechody na opravované křižovatce. V rámci schvalovacího procesu přechodného dopravního značení nám ale bylo nařízeno tyto přechody uzavřít a zřídit provizorní mimo stavbu, s daným dopravním značením, tak jak je nyní realizováno,“ objasnil na webu města vedoucí odboru investic olomouckého magistrátu Marek Drešr.

Provizorní přechod na průtahu Olomoucí zaskočil řidiče i chodce. Obrovské riziko, míní koordinátor BESIPu

Nový dočasný přechod přes frekventovaný průtah Olomoucí ve Velkomoravské ulici překvapil některé řidiče i obyvatele krajského města. Na křižovatce u prodejny Lidl probíhá rozsáhlá modernizace a vytíženým místem nemohou procházet pěší. Musí na...

Někteří lidé mají z aktuální varianty pro přecházení obavy, například v anketě na webu Hanácké Drbny jej považovalo za nebezpečný 87 procent ze 180 hlasujících. Jako dočasné řešení je ale podle zástupců krajského úřadu, který přechodnou úpravu schvaloval, v pořádku. „Zřízení dočasného přechodu z důvodu rekonstrukce křižovatky Velkomoravská x Schweitzerova prošlo standardním schvalovacím procesem. Tedy návrh byl projednán a odsouhlasen dopravním inspektorátem Olomouc. Dočasný přechod bude umístěn do konce srpna, kdy má být rekonstrukce křižovatky ukončena a uvedena do provozu. Z několika vlastních zkušeností mohu sdělit, že ze strany řidičů dochází jednak k respektování snížené rychlosti a rovněž i umožnují chodcům přejití vozovky,“ komentuje František Pěruška, který je pověřen plněním úkolů vedoucího odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Olomouckého kraje.

Požadavky na větší navýšení bezpečnosti ale eviduje Komise městské části Povel a také olomoucká radnice. „Podněty od občanů na toto téma máme, obrací se na nás zejména prostřednictvím našich facebookových stránek. KMČ již ohledně náhradního přechodu komunikuje s příslušným odborem magistrátu. To, že tam provozovatelé automobilů ne vždy dodržují přikázanou rychlost je kapitola sama pro sebe. Přechod je povolen všemi příslušnými orgány, avšak instalace semaforu nikoliv,“ shrnula předsedkyně KMČ Povel Zuzana Martynková.

Právě instalace světelné signalizace je další variantou, kterou město zvažuje pro dodatečné zabezpečení přechodu. Aktuální podoba je výsledkem povolovacího procesu, ve kterém bylo potřeba akutně připravit místo pro překonávaní frekventované silnice, aby nebyl ohrožen proces a termín modernizace křižovatky. „Semafory nebyly policií požadovány. Po stavbě požadujeme zlepšení vyznačení příchodu k tomuto provizornímu přechodu jak pro chodce, tak pro cyklisty. Stejně tak chceme prověřit možnost osazení dočasného přechodu mobilními semafory, což je opět nutno konzultovat s orgány schvalujícími úpravu dopravního značení,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

VIDEO: Při úprku neměl zloděj v Olomouci moc šancí. Na ulici narazil na vojáka speciálních sil

Mnohonásobný recidivista se několik dní po propuštění z vězení vydal krást do zlatnictví v centru Olomouce a skutečně se mu podařilo zmocnit se plata se zlatými prsteny, které mu ukazovala prodavačka. Na útěku se za ním vydali dva svědci, jedním...

Dalším aspektem byla také přístupnost dočasné úpravy pro hendikepované osoby, na kterou upozorňují zástupci spolku Trend vozíčkářů Olomouc. „Bohužel stavaři opět nemysleli na bezbariérovost. Po naší urgenci byly v ulici Kpt. Jaroše dobudovány nájezdy na chodníky, lidé na vozíku už se přes přechod dostanou. Nevidomí ovšem ne,“ upozornil v komentáři Tomáš Zrnka, výkonný ředitel spolku.

Zástupci města zdůrazňují pro řidiče a chodce či cyklisty potřebu ohleduplnosti a opatrnosti v místě, kde se navíc připojuje i rameno mimoúrovňové křižovatky, která přivádí na silnici I/35 auta od Prostějova či Brna. „Podoba provizorního přechodu přesně vychází z požadavků orgánů stanovujících přechodné dopravní značení. Dočasná opatření v průběhu stavby vždy vyžadují zvýšenou opatrnost a pozornost. Chtěl bych proto apelovat na všechny účastníky silničního provozu, tedy řidiče, cyklisty i chodce, aby respektovali dopravní značení,“ zdůrazňuje Drešr s tím, že nejen řidiči nedodržující povolenou rychlost, ale také chodci nerespektující zákaz používání přechodů v křižovatce, se dopouštějí hazardu se zdravím. 

„Dodržování předpisů budou v průběhu dočasné změny na Velkomoravské namátkově kontrolovat hlídky státní i městské policie,“ doplnila mluvčí Doleželová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, silnice, přechod, provizorní přechod, přechod Velkomoravská, oprava Velkomoravská, křižovatka Velkomoravská, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náhradní přechod přes rušný tah v Olomouci dohlédne namátkově policie, radnice nabádá k opatrnosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.