Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Na Velkomoravské přes zúžení. Úřady upravily provoz u nebezpečného přechodu v Olomouci

Pozitivní zpráva pro chodce, méně příznivá pro řidiče. Na frekventované dopravní tepně ve Velkomoravské ulici v Olomouci došlo v závěru týdne k další změně řešení provozu poblíž prodejny Lidl, kde probíhá modernizace křižovatky. U provizorního přechodu se musí auta nově řadit pouze do jednoho pruhu, ve čtvrtek odpoledne se v místě tvořily dlouhé kolony vozidel.

O nové podobě přechodné úpravy provozu na Velkomoravské ulici informoval olomoucký magistrát ve čtvrtek odpoledne. „Zásadní nerespektování přechodného dopravního značení u náhradního přechodu na Velkomoravské vyhodnotil Krajský úřad Olomouckého kraje jako vysoce rizikové a nařídil svedení dopravy v tomto místě do jednoho jízdního pruhu. Bezpečněji by tak měli chodci přecházet už od pátku 5. července,“ sdělili zástupci města. Jedním pruhem se nakonec jezdí ještě o jeden den dříve, v poslední pracovní den týdne se na vytíženém průtahu tvořily z obou směrů v odpolední špičce kolony. Lidé na pěší trase mezi centrem města a sídlištěm ale už nemuseli překonávat čtyři jízdní pruhy, ale pouze dva.

„V situaci, kdy celé sídliště chodí tudy, řidiči nerespektují značení ve výjimečné situaci a po Policii ČR ani Městské policii nelze vyžadovat čtyřiadvacetihodinový dozor, je nutné plynulost dopravy potlačit a zajistit tak vyšší bezpečnost chodců,“ vysvětlil rozhodnutí krajského úřadu Lubomír Pešout z odboru dopravy a silničního hospodářství Olomouckého kraje.

Provizorní přechod na průtahu Olomoucí zaskočil řidiče i chodce. Obrovské riziko, míní koordinátor BESIPu

Nový dočasný přechod přes frekventovaný průtah Olomoucí ve Velkomoravské ulici překvapil některé řidiče i obyvatele krajského města. Na křižovatce u prodejny Lidl probíhá rozsáhlá modernizace a vytíženým místem nemohou procházet pěší. Musí na...

Dočasný přechod bez světelné signalizace, který vznikl nedaleko čerpací stanice pohonných hmot, vyvolal u některých lidí obavy. Jako nebezpečné označil toto místo i krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Město prověřovalo i variantu umístění mobilních semaforů, nakonec je úprava jiná.

Doprava je v obou směrech svedena do vnějších pruhů. Tím se zvětší se tak prostor ve středním dělícím pásu pro chodce a cyklisty vedoucí kola přes přechod. „Nařízení krajského úřadu samozřejmě musíme respektovat. Bohužel to bude mít vliv na dopravu, která v těchto místech zhoustne. Věříme ale, že řidiči již dokonale znají pravidlo zipu a budou jej pro zlepšení průchodnosti využívat,“ říká vedoucí odboru investic olomouckého magistrátu Marek Drešr.

Co říkáte na zúžení Velkomoravské ulice kvůli provizornímu přechodu pro chodce?

Celkem hlasovalo93 čtenářů

Provizorní přechod budou chodci využívat ještě několik týdnů do dokončení rekonstrukce křižvoatky, kdy bude Velkomoravskou umožněn průjezd a průchod. „Ve druhé polovině srpna se Velkomoravská uzavře z důvodu výměny povrchů komunikace, kterou zde bude provádět Ředitelství silnic a dálnic,“ připomněla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, silnice, přechod, provizorní přechod, přechod Velkomoravská, oprava Velkomoravská, křižovatka Velkomoravská, uzavírka Velkomoravská, zúžení Velkomoravská, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velkomoravské přes zúžení. Úřady upravily provoz u nebezpečného přechodu v Olomouci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.