Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 19. srpna 2024  |  Svátek má Ludvík
Bez reklam

Správa železnic rozšíří Centrální dispečerské pracoviště v Přerově. Počítá s investicí 2,3 miliardy

Správa železnic plánuje investici přesahující dvě miliardy korun do rozšíření takzvaného Centrálního dispečerského pracoviště v Přerově. V areálu poblíž přerovského vlakového nádraží vznikne nová šestipodlažní budova, ze které budou odborníci řídit provoz na tratích na Moravě a ve Slezsku. Státní organizace v současnosti hledá dodavatele, který zajistí výstavbu.

Nový objekt Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) má vzniknout v Tovární ulici vedle současné budovy CDP, obě stavby budou propojené. „Ve třetím až pátém podlaží se bude nacházet šest řídicích dispečerských sálů s potřebným technologickým, administrativním a sociálním zázemím. Každý bude mít stupňovité uspořádání, v přední části budou umístěny velkoplošné zobrazovací jednotky z LED panelů se schematickým znázorněním řízené oblasti,“ vylíčil v tiskové zprávě mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Stavba se má v případě úspěšné veřejné soutěže rozběhnout v prosinci letošního roku, s dokončením počítá SŽ v létě 2027. Nejvyšší cena pro nabídky z tendru je stanovená na přibližně 2,35 miliardy korun. „Součástí investice bude rovněž sál dispečerů ETCS, stejně jako záložní a krizový sál. Vzniknou zde i prostory pro umístění technologie zabezpečovacího zařízení, napájení a baterie. Centrální schodiště mezi jednotlivými poschodími doplní dva osobní výtahy,“ uvedl mluvčí SŽ.

Z lucernového terminálu za 20 minut v Olomouci. Správa železnic představila podobu nádraží v Hranicích

Architektonicko-urbanistickou soutěž na podobu nového autobusového a vlakového terminálu v Hranicích na Přerovsku vyhrál návrh švýcarsko-českého konsorcia Nemec Taller Architektur, které tvoří architekt Lukáš Taller a projektant dopravních staveb...

Kvůli stavbě dojde v areálu k demolici stávající garáže, v plánu je výstavba nových. „Dělníci postaví také energocentrum, které bude zajišťovat dodávky energie do celého areálu CDP. Současně se vybudují desítky nových parkovacích míst,“ doplnil Gavenda.

Areál Centrálního dispečerského pracoviště bude součástí kritické dopravní infrastruktury, čemuž bude podle zástupců Správy železnic odpovídat také zabezpečení lokality. „Oblast bude pod dohledem kamer, oplocení bude navíc vybaveno detekčním systémem, který zaznamenává nejen poškození, ale také vibrace,“ zmínil mluvčí Gavenda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Správa železnic

Štítky Doprava, železnice, vlaky, řízení dopravy, CDP, centrální dispečerské pracoviště, investice, Správa železnic, Přerov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic rozšíří Centrální dispečerské pracoviště v Přerově. Počítá s investicí 2,3 miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.