Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Oprava Chválkovické ulice v Olomouci se rozbíhá. Uzavírku vytíženého tahu využije pro práce i město

V Olomouci se rozběhla úvodní čtrnáctidenní fáze rozsáhlé rekonstrukce vytíženého úseku silnice I/46 ve čtvrtích Pavlovičky a Chválkovice. Oprava tříkilometrové části komunikace potrvá až do druhé poloviny listopadu, investorem je Ředitelství silnic a dálnic. Olomoucká radnice využije částečné uzavírky k přípravě stavebních úprav chystaných pro tuto lokalitu.

V průběhu takzvané nulté etapy opravy části frekventované spojnice Olomouce a Šternberku, po které každý den projíždí i přes 17 tisíc aut, se omezení dotknou především zpevněných krajnic, které slouží pro parkování či jako zastávky MHD. Jízdní pruhy budou až do 9. září průjezdné. Poté se však směr z Olomouce na Šternberk zcela uzavře a řidiči budou muset až do druhé poloviny listopadu využívat jednosměrnou objízdnou trasu přes Bystrovany, Droždín, Samotišky a Tovéř. Ve směru ze Šternberka projedou řidiči po Chválkovické přes volnou část úseku dotčeného stavbou. „Město Olomouc opět využije uzavírky kvůli stavbě ŘSD a v lokalitě provede opravy na svém majetku a přípravné práce pro investiční akce plánované na příští rok,“ říká mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Tři měsíce oprav na Chválkovické. Vytíženou trasu z Olomouce na Šternberk čeká omezení

Rozsáhlá oprava vytížených silnic v Olomouci a okolí bude pokračovat i na přelomu prázdnin a na podzim, v závěru srpna se rozběhne tříměsíční rekonstrukce spojnice krajského města se Šternberkem. Kromě výměny povrchu je v plánu i obnova svodidel...

Olomouc bude při uzavírce silničního tahu opravovat například autobusovou zastávku Chválkovice-Epava ve směru do centra. V plánu je v budoucnu také rekonstrukce zastávky na opačné straně silnice. Součástí zakázky bude později také cyklostezka a přechod pro chodce. „Stavební firma proto teď v rámci uzavírky ŘSD provede také přípravné práce zejména na obrubnících, tak aby se v rámci naší stavby už potom nemuselo sahat do opravených částí,“ vysvětluje investiční náměstek primátora Miloslav Tichý (ANO). Záměr je už v pokročilé fázi přípravy a probíhá výběrové řízení na zhotovitelskou firmu. Poté bude jasnější také termín realizace této úpravy.

Příští rok chystá město vybudování přechodu pro chodce a přejezdu pro cyklisty u parkoviště na začátku in-line stezky na pomezí částí Chválkovice a Týneček. „S ŘSD a stavební firmou jsme se dohodli, že právě toto místo teď vynechají a město jej v příštím roce dokončí v rámci stavby přechodu. Nedávalo by smysl, abychom kvůli naší stavbě rozkopali nově opravený úsek,“ poznamenal na webu města náměstek Tichý.

Uzavírka Chválkovické by mohla posloužit také jako vhodný termín pro opravu ulice Železniční, která vede právě od silnice I. třídy k průmyslovému a logistickému centru.

„Existuje jakýsi zásobník projektů, do kterého saháme právě v těchto případech, kdy máme ušetřené finance z dobře vysoutěžených předchozích oprav komunikací, takže můžeme do lokality stavby jiného investora směřovat také naše práce a zbytečně neprotahovat uzavírky,“ vysvětluje náměstkyně primátora města Olomouce pro dopravu Miroslava Ferancová (ANO). „V případě opravy Železniční ulice teď čekáme na nacenění prací stavební firmou,“ sdělila náměstkyně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, silnice, I/46, Pavlovičky, Chválkovice, Týneček, uzavírka Chválkovická, Olomouc, Šternberk, Dolany, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava Chválkovické ulice v Olomouci se rozbíhá. Uzavírku vytíženého tahu využije pro práce i město  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.