Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 21. srpna 2024  |  Svátek má Johana
Bez reklam

Tři měsíce oprav na Chválkovické. Vytíženou trasu z Olomouce na Šternberk čeká omezení

Rozsáhlá oprava vytížených silnic v Olomouci a okolí bude pokračovat i na přelomu prázdnin a na podzim, v závěru srpna se rozběhne tříměsíční rekonstrukce spojnice krajského města se Šternberkem. Kromě výměny povrchu je v plánu i obnova svodidel či autobusových zálivů na okraji hanácké metropole. Trasu půjde projet v jednom směru, v opačném budou muset řidiči na objížďku přes okolní obce.

Od pondělí 26. srpna se rozběhne přípravná, takzvaná nultá etapa opravy silnice I/46 na okraji Olomouce. Chystaná rekonstrukce vyjde Ředitelství silnic a dálnic na 34 milionů korun a bude se týkat 3,2 kilometru dlouhého úseku. Opravovaná část se rozkládá od křižovatky ulic Pavlovická a U Podjezdu poblíž Lidlu v Pavlovičkách až po konec olomoucké části Týneček. „Položení nového asfaltu až do Týnečku doporučila nezávislá diagnostika, která vždy tvoří podklad pro plánování podobných rekonstrukcí. Odborné hodnocení stavu ulic Pavlovická, Chválkovická a Šternberská potvrdilo přítomnost nežádoucích trhlin, vyjetých kolejí a hloubkové koroze, proto byla navržena jejich letošní oprava,“ konstatoval mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Miroslav Mazal.

Rekonstrukce se dotkne už úvodní fázi provozu autobusů, zatím ale pouze v podobě přemístění zastávek. „V termínu od pondělí 26. srpna do pondělí 9. září včetně budou prováděny v odstavných jízdních pruzích na ulici Chválkovická přípravné práce na realizaci opravy komunikace. V daném termínu bude zastávka Chválkovická, Epava směr Svatý Kopeček, ZOO/Týneček přemístěna cca 30 metrů zpět k přenosnému označníku,“ sdělila mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová. Obdobná bude podle webu IDSOK situace i pro spoje veřejné linkové dopravy.

Po rušné silnici spojující krajské město se Šternberkem, okolními obcemi a v dalších úsecích také s Opavou či Bruntálem projíždí v této části podle sčítání dopravy až 17 tisíc aut denně. Vytížený úsek výrazněji přiškrtí oprava v další fázi, které se rozběhne po 9. září a potrvá do druhé poloviny listopadu. „Od 26. srpna motoristé projedou obousměrně běžným způsobem po původní komunikaci, budou probíhat drobnější činnosti jako výměny žulových kostek a výškové úpravy obrub, které jsou situované převážně na krajnice. Od 9. září ale začne náročnější etapa frézování nebo sanací,“ říká mluvčí Mazal a dodává: „Bude provedena výměna asfaltu včetně obrub a betonové přídlažby, proběhne také revize žulového dvojřádku a úprava konstrukce autobusových zálivů. Součástí smlouvy je dále pročištění odvodnění, výměna více než čtyřiceti uličních vpustí a instalace nových svodidel včetně obnovy vodorovného značení.“

Směrem ze Šternberku projedou řidiči úsekem rozsáhlé rekonstrukce po určené volné části silnice I/46, naopak výjezd z Olomouce bude obtížnější. Objízdnou trasu podle mluvčího ŘSD zhotovitel ve spolupráci se zástupci příslušných orgánů stanovil přes Bystrovany, Droždín, Samotišky a Tovéř.

Kolony a zácpy po celé Olomouci. Opravy Velkomoravské v ranní špičce notně zkomplikovaly dopravu

Opravy Velkomoravské ulice, které začaly o víkendu, notně zkomplikovaly dopravu v celé Olomouci. Ranní špička znamenala zácpy a zdržení, kolony se tvořily třeba už na dálnici od Prostějova. Zpoždění měly také autobusy MHD. Opravy potrvají do...

 

Už na příjezdu k Olomouci navíc by měla v první fázi komplexní obnovy probíhat ještě i další oprava v navazujícím úseku od Týnečku po Dolany, která ale potrvá podle dokumentace zřejmě pouze jeden týden od 11. do 19. září. V plánu je údržba v podobě výměny vrchní vrstvy vozovky na několika kratších úsecích, kolem kterých budou auta projíždět kyvadlově, provoz budou přes den řídit pracovníci stavby a po pracovní době semafory.

V dopravně exponovaných časech se na Chválkovické ulici v Olomouci často tvoří fronty vozidel, pro období částečné uzavírky apelují zástupci ŘSD na trpělivost a obezřetnost řidičů. „Prosíme o opatrnost a děkujeme za dodržování přechodného dopravního značení,“ podotkl mluvčí Mazal.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytlo Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, silnice, I/46, Pavlovičky, Chválkovice, Týneček, uzavírka Chválkovická, Olomouc, Šternberk, Dolany, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři měsíce oprav na Chválkovické. Vytíženou trasu z Olomouce na Šternberk čeká omezení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.