Počasí dnes31 °C, zítra28 °C
Sobota 31. srpna 2024  |  Svátek má Pavlína
Bez reklam

Přesun zastávek a konec uzavírky rušné spojnice. Na Nové Ulici v Olomouci pokročila modernizace křižovatek

Práce na stavebně-technické úpravě trojice křižovatek v olomoucké městské části Nová Ulice pokročily a frekventovanou Hraniční ulici od začátku září budou moct opět využívat motoristé. Přibližně za dva týdny zde ale opět dojde k uzavírce, firma se zaměří na rekonstrukci křižovatky u vodojemu. V aktuální fázi se změny dotknou cestujících MHD, zastávky Nová Ulice se přesunou o 250 metrů směrem k Okružní ulici.

Se začátkem července se rozběhla rozsáhlá rekonstrukce komunikací a křižovatek v Olomouci na ulicích Hraniční a Brněnská, která vyžaduje i dlouhou výluku provozu tramvajové trati na sídliště Nová Ulice. I samotná trať prochází důležitou komplexní modernizací. Investice do vytvoření koordinovaného tahu na semaforech přinesla v úvodních týdnech také uzavírku využívané trasy, v dopravně vytížených časech se v oblasti tvořily kolony. Od neděle 1. září by se situace měla zlepšit. „V neděli se rozjedou semafory na dolních dvou křižovatkách a průjezd Hraniční ulicí už bude opět možný. Semafory na křižovatkách s Brněnskou a Čajkovského budou funkční, nicméně zatím na nich budou nastavené pevné signální plány. Koordinace všech křižovatek bude nastavená až po dokončení zcela nové světelné křižovatky, která se právě v průběhu září začne budovat u vodojemu,“ přiblížila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Autobusy číslo 26 v Olomouci mění trasu. Zamíří i na nově vybudované zastávky na Okružní ulici

Část trasy olomoucké autobusové linky číslo 26 čeká od začátku září změna. Vozy nebudou nově obsluhovat zastávky na Foerstrově ulici a zastávku U Kovárny. Kolem areálu fakultní nemocnice zamíří šestadvacítka na Tabulový Vrch a také na Okružní...

Od prvního zářijového týdne bude firma pracovat také v oblasti autobusových zastávek Nová Ulice, které jsou nyní vytíženější kvůli výluce na tramvajové trati – sloužily i pro náhradní autobusy s označením X. „V termínu od neděle 1. září do neděle 15. září včetně nebude možné obsluhovat autobusové zastávky Nová Ulice v obou směrech z důvodu pokračujících stavebních prací na akci Hraniční – koordinovaný tah. V daném termínu bude zastávka Nová Ulice směr Pionýrská/Centrum Haná přemístěna přibližně 250 metrů zpět a zastávka směr Okružní přibližně 220 metrů dále ve směru jízdy k přenosným označníkům,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová. Změna se kromě spojů s označením X dotkne také linek číslo 10, 16, 21, 24, 42, 50 a 52.

„U zastávek budou zavedena opatření, která zvýší bezpečnost, protože chápeme, že tato varianta není úplně ideální pro chodce. V místě bude snížena rychlost a umístěno dopravní značení. Na stole byly i další alternativy, nicméně všechny byly ještě dál. Nakonec bylo přistoupeno k této lokalitě, aby to lidé měli co nejblíže,“ doplnila mluvčí Sýkorová.

Od poloviny září se pak rozběhnou na křižovatce přezdívané U vodojemu, tedy křížení ulic Hraniční, Okružní a I.P. Pavlova práce na dlouho diskutovaném novém dopravním řešení. Křižovatka je totiž v době špičky pro některé řidiče problematickým místem, došlo zde již k celé řadě nehod. Zvažovala se i možnost přestavby na kruhový objezd, ale podle zástupců města by neměl dostatečnou kapacitu pro průjezd vozidel a dostatečně velká okružní křižovatka by se do dostupného prostoru nevešla. V místě tak firma nainstaluje světelné signalizační zařízení. „U vodojemu se začne pracovat od 17. září. Kvůli stavebním úpravám křižovatky Hraniční – I. P. Pavlova – Okružní se od 17. září uzavře průjezd křižovatkou ve směru ulice I. P. Pavlova. Ve směru Hraniční – Okružní a i opačně zůstane křižovatka průjezdná,“ avizuje mluvčí magistrátu Doleželová.

ANKETA: Co by podle vás bylo lepší pro křižovatku u vodojemu v Olomouci? Semafory, nebo kruhový objezd?

Celkem hlasovalo705 čtenářů

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, uzavírka, Nová Ulice, Hraniční, Okružní, Dopravní podnik města Olomouce, výluka, tramvaje, autobusy, zastávka Nová ulice, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesun zastávek a konec uzavírky rušné spojnice. Na Nové Ulici v Olomouci pokročila modernizace křižovatek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.