Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Olomoucká premiéra filmu Gravitation nabídne příběhy sportovců popírající zemskou přitažlivost

Freeride motocross, BMX, street workout, freerunning, parašutismus, stunt riding, snow, skate, wakeboarding – převážně nová sportovní odvětví, která si však rychle získávají na oblibě a navíc se v nich Čechům pořádně daří. Právě spojení sportů dělá z Gravitation český i světový unikát. Devadesátiminutový dokument vypráví příběhy mistrů světa, držitelů světových rekordů, ale hlavně lidí, kteří si jdou za svým snem. Na velkém plátně dokument představí tvůrci Petr Špetla a Denisa Gumbírová. Premiéra snímek čeká 7. listopadu v kině Metropol v Olomouci.

Film se natáčel poslední dva roky po celé České republice a potažmo světě, protože obsahuje záběry od Spojených států po Čínu. Kreativní základna ale sídlí v Olomouci, proto zde bude mít film i premiéru. A to 7. listopadu v 19 hodin v kině Metropol; za účasti sportovců, tvůrců a se společnou diskuzí po promítání. Lístky jdou do předprodeje v pátek 2. října. 

Ústředním tématem filmu je totiž překonávání gravitace – síly, která táhne člověka k zemi fyzicky, ale i psychicky ve formě strachu a předsudků. Každý z devíti sportovců má vlastní návod, jak s ní bojovat a dohromady tak film působí jako neředěná dávka motivace. Nápad spojit myšlenky a názory sportovců pod jednu hlavičku se zrodil před třemi lety. „Natáčel jsem sportovní videa a viděl jsem, jaký mají úspěch u diváků na youtube. Zároveň jsem se potkával každý týden s jiným sportovcem, poslouchal ho a začal toužit potom dát jejich názory dohromady,“  vzpomíná na prvotní impuls tvůrce Petr Špetla.

Oslovil sportovce, se kterými už spolupracoval, jako freerunery Jima Dohnala a Tomáše Zonygu, jezdce freestyle BMX Michaela Berana, propagátory street workoutu rappera Revoltu a Adama Raw nebo Ferdu mravence extrémních sportů Jana Kaňůrka. S dalšími se seznámil až díky natáčení samotného filmu – jako se stuntriderem Martinem Krátkým, vítězem X-Games ve freeride motocrossu Liborem Podmolem a vítězem světového poháru parašutistou Jakubem Pavlíčkem. Při jejich výběru hrál hlavní roli příběh. „Máme tam kluka, který v podstatě přežil vlastní smrt. Skočil trik, spadnul na hlavu a zlomil si vaz. Podle doktorů měl šanci na přežití jedna ku tisíci. Pak kluka, kterého ve škole šikanovali. Revolta s Adamem Raw zase dokázali udělat z něčeho, co mohl dělat prakticky každý, trend, a tak dále. Každý má své místo v příběhu,“  nechává nahlédnout do klíčových událostí dokumentu Špetla, kameraman, režisér a producent v jednom.

Po portfoliu sportovců rozšířil Špetla také tým tvůrců – o skladatele Karla Antonína, kameramana Patrika Semlbaura z Grip Tv a režisérku a střihačku Denisu Gumbírovou, která měla jako novinářka praxi v kladení otázek: „Při natáčení rozhovorů jsem kladla důraz na to, aby sdělení filmu bylo univerzálním poselstvím o cestě za štěstím a sport byl jenom působivá líbivá kulisa a mohli si ho tak užít i lidi, kteří nejsou vyložení sportovní nadšenci. Jestli to tak opravdu vyzní, už musí posoudit diváci.“

V příštím roce pak plánují tvůrci projekce po celém území ČR a speciálně na základních školách a dětských domovech: „Víme, že tam je motivace a i kdyby se nám povedlo přimět jen jedno dítě, aby si našlo svůj sen a šlo za ním, bude to za to stát,“  doplnila Gumbírová.

Tisková zpráva

Štítky film, Olomouc, Dům kultury Metropol, kino, premiéra, Česko, USA, přitažlivost, Čína, Libor Podmol, Michael Beran, Tomáš Zonyga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká premiéra filmu Gravitation nabídne příběhy sportovců popírající zemskou přitažlivost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.